Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

ПОЗДРАВЉЕНА КОНСТАТАЦИЈА РУСКОГ МИНИСТАРСТВА

Датум објаве: среда, 10 јуна, 2015
Величина слова: A- A+

Представници удружења избjеглих Срба из Хрватске у Републици Српскоj поздравили су констатациjу Министарства спољних послова Руске Федерациjе да су агресивни хрватски национализам, етничка и вjерска нетолеранциjа 19 година након завршетка рата и даље веома снажни у хрватском друштву и усмjерени првенствено против преосталих Срба.

Министарство спољних послова Русиjе

Министарство спољних послова Русиjе

Приредио: Миломир САВИЋ

Предсjедник Удружења протjераних Срба из западне Славониjе Крста Жарковић рекао jе Срни да jе извjештаj руског Министартсва стваран и да га треба поздравити, али се плаши да jе оваj извjештаj правно закаснио jер jе Хрватска већ постала чланица ЕУ.

“Избjегли Срби из Хрватске очекивали су да ће Русиjа приjе уласка Хрватске у ЕУ jедан овакав извjештаj упутити Савjету безбjедности УН, али то се ниjе десило, Срби су и даље препуштени сами себи у Хрватскоj”, каже Жарковић.

Жарковић истиче да не вjеруjе да ће извjештаj руског Министарства доприниjети бољем положаjу и повратку Срба у Хрватску, осим упозорења jавног мњења на катастрофалан положаj Срба у тоj земљи.

“Хрватска и даље врши прогон и на све могуће начине онемогућава повратак Срба расписивањем Интерполових потjерница за наводно почињене ратне злочине у Хрватскоj, коjе стижу на адресу њиховог садашњег пребивалишта”, каже Жарковић.

Предсjедник Удружења радника и инвалида рада избjеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа рекао jе Срни да jе поменути извjештаj руског Министарства требало да буде прослиjеђен Савjету безбjедности УН приjе чланства Хрватске у ЕУ jер би то доприниjело рjешавању статусних и осталих права Срба у Хрватскоj.

“Мислим да Хрватска ниjе требало одмах да буде примљена у ЕУ, него jе требало, у одређеном року, да буде условљена рjешавањем српског питања у Хрватскоj”, истакао jе Пузигаћа.

Пузигаћа jе подсjетио да Хрватска ни након 20 година од завршетка рата ниjе риjешила статусна права Срба коjа се, приjе свега, односе на имовинска, радна, пензиjска, станарска и друга права.

Историчар Жељко Вуjадиновић сматра да би савремена хрватска држава, приjе свега, морала jасно да одреди на чему баштини своjе садашње постоjање – да ли на идеjама ЗАВНОХ-а или на идеjама Независне Државе Хрватске (НДХ).

“Ми данас видимо да постоjи велика борба између те двиjе струjе у хрватском друштву и питање jе коjа од тих идеjа превладава”, рекао jе Вуjадиновић Срни.

Вуjадиновић jе подсjетио jе да jе у преамбули хрватског Устава jасно написано да су идеjе ЗАВНОХ-а jедан од извора права савремене хрватске државности.

Он jе напоменуо да су, према идеjама ЗАВНОХ-а, Срби били конститутиван народ у Социjалистичкоj Републици Хрватскоj, док jе Хрватска, према овим идеjама, своjу будућност видjела искључиво у федеративноj Југославиjи.

“Тако пише у преамбули Устава Хрватске, али тако не пише у члановима хрватског Устава коjи су у супротности са преамбулом. То се огледа у томе што су Срби избачени из хрватског Устава као конститутиван народ с jедне стране, те што jе уставно забрањено да Хрватска приступи било каквим jугословенским интеграциjама, с друге стране”, истакао jе Вуjадиновић.

Министарство спољних послова Руске Федерациjе поводом обиљежавања 70 година од побjеде над фашизмом израдило jе опсежан документ назван “Неонацизам – опасна приjетња људским правима, демократиjи и владавини права”, у коjем jе, у оквиру анализе европских земаља, обухваћена и Хрватска, коjа jе прозвана због нетоларанциjе према Србима.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

РУСИ НАПАДАЈУ ХРВАТСКУ: Ваш агресивни национализам …

УСКРС ХРВАТСКЕ МРЖЊЕ (I ДИО): “Кољи Србе” у Карловцу …

зашто градоначелник не реагуjе на увредљиве графите?

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top