fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Поводом Вашег дописа који сте упутили министру Александру Вулину..

Зорица и Вукашин
Зорица и Вукашин

Објављујемо у цијелости одговор на писмо које је на адресу Министра Александра Вулина упутила 20. фебруара ове године, госпођа Зорица Ђоковић из Земуна.

Република Србија

МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА

Сектор за борачко-инвалидску заштиту

Број: 117-00-00748/2017-11

Датум: 10.03.2017. године

Б е о г р а д

 

За: ЂОКОВИЋ ЗОРИЦА

Поводом Вашег дописа који сте дана 20.02.2017. године упутили министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који је достављен на одговор Сектору за борачко-инвалидску заштиту овог министарства, у вези Меморијалног комплекса на „Старом београдском сајмишту“, као и става овог министарства и Владе Републике Србије у вези са културом сећања на српске жртве из Другог светског рата, обавештавамо Вас:

Ради одговора на део дописа који се односи на Меморијални комплекс на „Старом београдском самјишту“, Ваш допис упутили смо Секретаријату за културу града Београда, ради прослеђивања на надлежност Комисији за утврђивање концепције програмских садржаја и давање предлога модела упраљања Меморијалним комплексом на „Старом београдском сајмишту“.

Што се тиче дела Вашег дописа у којем истичете своје незадовољство и поводом тога што се, како наводите, Влада не бави српским жртвама на адекватан  начин, уверавамо Вас да Влада и ово министарство предузимају све активности како би се очувало достојанствено сећање на српске жртве и друге невине жртве из Другог светског рата..

Наведена комисија је образована решењем Градоначелника града Београда број: 020-3639/14-Г од 22. Октобра 2014. године, као његово стручно радно тело, са задатком да утврди концепције програмских садржаја и давање предлога модела упраљања будућим Меморијалним центром, а у склопу предвиђене динамике физичке реконструкције целокупног простора будућег Меморијалног центра. Према наведеном решењу, административне и стручне послове за потребе Комисије обавља секретаријат за културу града Београда.

Што се тиче дела Вашег дописа у којем истичете своје незадовољство и поводом тога што се, како наводите, Влада не бави српским жртвама на адекватан  начин, уверавамо Вас да Влада и ово министарство предузимају све активности како би се очувало достојанствено сећање на српске жртве и друге невине жртве из Другог светског рата, жртве ранијих ратова, као и жртве из оружаних акција 90-тих и рата 1999. године.

Влада и ово министарство одају почаст наведеним жртвама на тај начин што се на основу Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије одржавају многобројне комеморативне свечаности и свечане академије. Списак и тачан датум наведених церемонија у 2017. години можете погледати на сајту овог министарства.

Такође, многа борачка удружења и удружења потомака добијају финансијска средства за спровођење разних пројеката које је одобрило ово министарство. Приоритет јесте подршка развоју и реализацији пројеката који доприносе унапређењу области неговања традиција ослободилачких ратова Србије.

На основу важећих законских прописа ово министарство финансира и санацију, реконструкцију и конзервацију ратних меморијала и места страдања у земљи и иностранству.

На основу важећих законских прописа ово министарство финансира и санацију, реконструкцију и конзервацију ратних меморијала и места страдања у земљи и иностранству.

Поред наведеног, ово министарство израдило је Нацрт Закона о радним меморијалима, којим се први пут предвиђа попис лица страдалих за очување Србије и попис свих спомен обележја у земљи и иностранству. У току је прибављање сагласности од свих министарстава на текст наведеног нацрта закона, након чега ће коначан текст бити прослеђен Влади у циљу утврђивања Предлога закона о ратним меморијалима а затим ће бити упућен у Народну скупштину ради усвајања.

Овом приликом Вас обавештавамо и да су представници Удружења логораша и потомака „Јасеновац“ – Систем логора геноцида у НДХ Београд, Народној Скупштини Републике Србије предали текст Предлога декларације о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној држави Хрватској, почињеним током Другог светског рата. Предлог декларације је у виду петиције подржало више хиљада грађана.

Захваљујемо се на Вашим примедбама, предлозима и сугестијама и уверавамо Вас да ће исте бити присутне у нашем даљем раду.

С поштовањем,

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР

 Драган Поповић

 

Везане вијести:

Очекујем да се став Владе Републике Србије према жртвама геноцида над Србима и удружењима потомака и поштовалаца тих жртава у најкраћем могућем року побољша

Концентрациони логор Старо Сајмиште на порталу Јадовно 1941.

Созерцање | Јадовно 1941.

Метајнска литија 2015. | Јадовно 1941.

Истина мијења поглед на живот и смрт | Јадовно 1941.

Први пут с дедом на Јадовну | Јадовно 1941.

Писмо деди | Јадовно 1941.

Зашто ћу поћи на Јадовно | Јадовно 1941.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: