fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Povodom Vašeg dopisa koji ste uputili ministru Aleksandru Vulinu..

Zorica i Vukašin
Zorica i Vukašin

Objavljujemo u cijelosti odgovor na pismo koje je na adresu Ministra Aleksandra Vulina uputila 20. februara ove godine, gospođa Zorica Đoković iz Zemuna.

Republika Srbija

MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLjAVANjE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANjA

Sektor za boračko-invalidsku zaštitu

Broj: 117-00-00748/2017-11

Datum: 10.03.2017. godine

B e o g r a d

 

Za: ĐOKOVIĆ ZORICA

Povodom Vašeg dopisa koji ste dana 20.02.2017. godine uputili ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je dostavljen na odgovor Sektoru za boračko-invalidsku zaštitu ovog ministarstva, u vezi Memorijalnog kompleksa na „Starom beogradskom sajmištu“, kao i stava ovog ministarstva i Vlade Republike Srbije u vezi sa kulturom sećanja na srpske žrtve iz Drugog svetskog rata, obaveštavamo Vas:

Radi odgovora na deo dopisa koji se odnosi na Memorijalni kompleks na „Starom beogradskom samjištu“, Vaš dopis uputili smo Sekretarijatu za kulturu grada Beograda, radi prosleđivanja na nadležnost Komisiji za utvrđivanje koncepcije programskih sadržaja i davanje predloga modela upraljanja Memorijalnim kompleksom na „Starom beogradskom sajmištu“.

Što se tiče dela Vašeg dopisa u kojem ističete svoje nezadovoljstvo i povodom toga što se, kako navodite, Vlada ne bavi srpskim žrtvama na adekvatan  način, uveravamo Vas da Vlada i ovo ministarstvo preduzimaju sve aktivnosti kako bi se očuvalo dostojanstveno sećanje na srpske žrtve i druge nevine žrtve iz Drugog svetskog rata..

Navedena komisija je obrazovana rešenjem Gradonačelnika grada Beograda broj: 020-3639/14-G od 22. Oktobra 2014. godine, kao njegovo stručno radno telo, sa zadatkom da utvrdi koncepcije programskih sadržaja i davanje predloga modela upraljanja budućim Memorijalnim centrom, a u sklopu predviđene dinamike fizičke rekonstrukcije celokupnog prostora budućeg Memorijalnog centra. Prema navedenom rešenju, administrativne i stručne poslove za potrebe Komisije obavlja sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Što se tiče dela Vašeg dopisa u kojem ističete svoje nezadovoljstvo i povodom toga što se, kako navodite, Vlada ne bavi srpskim žrtvama na adekvatan  način, uveravamo Vas da Vlada i ovo ministarstvo preduzimaju sve aktivnosti kako bi se očuvalo dostojanstveno sećanje na srpske žrtve i druge nevine žrtve iz Drugog svetskog rata, žrtve ranijih ratova, kao i žrtve iz oružanih akcija 90-tih i rata 1999. godine.

Vlada i ovo ministarstvo odaju počast navedenim žrtvama na taj način što se na osnovu Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije održavaju mnogobrojne komemorativne svečanosti i svečane akademije. Spisak i tačan datum navedenih ceremonija u 2017. godini možete pogledati na sajtu ovog ministarstva.

Takođe, mnoga boračka udruženja i udruženja potomaka dobijaju finansijska sredstva za sprovođenje raznih projekata koje je odobrilo ovo ministarstvo. Prioritet jeste podrška razvoju i realizaciji projekata koji doprinose unapređenju oblasti negovanja tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Na osnovu važećih zakonskih propisa ovo ministarstvo finansira i sanaciju, rekonstrukciju i konzervaciju ratnih memorijala i mesta stradanja u zemlji i inostranstvu.

Na osnovu važećih zakonskih propisa ovo ministarstvo finansira i sanaciju, rekonstrukciju i konzervaciju ratnih memorijala i mesta stradanja u zemlji i inostranstvu.

Pored navedenog, ovo ministarstvo izradilo je Nacrt Zakona o radnim memorijalima, kojim se prvi put predviđa popis lica stradalih za očuvanje Srbije i popis svih spomen obeležja u zemlji i inostranstvu. U toku je pribavljanje saglasnosti od svih ministarstava na tekst navedenog nacrta zakona, nakon čega će konačan tekst biti prosleđen Vladi u cilju utvrđivanja Predloga zakona o ratnim memorijalima a zatim će biti upućen u Narodnu skupštinu radi usvajanja.

Ovom prilikom Vas obaveštavamo i da su predstavnici Udruženja logoraša i potomaka „Jasenovac“ – Sistem logora genocida u NDH Beograd, Narodnoj Skupštini Republike Srbije predali tekst Predloga deklaracije o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, počinjenim tokom Drugog svetskog rata. Predlog deklaracije je u vidu peticije podržalo više hiljada građana.

Zahvaljujemo se na Vašim primedbama, predlozima i sugestijama i uveravamo Vas da će iste biti prisutne u našem daljem radu.

S poštovanjem,

DRŽAVNI SEKRETAR

 Dragan Popović

 

Vezane vijesti:

Očekujem da se stav Vlade Republike Srbije prema žrtvama genocida nad Srbima i udruženjima potomaka i poštovalaca tih žrtava u najkraćem mogućem roku poboljša

Koncentracioni logor Staro Sajmište na portalu Jadovno 1941.

Sozercanje | Jadovno 1941.

Metajnska litija 2015. | Jadovno 1941.

Istina mijenja pogled na život i smrt | Jadovno 1941.

Prvi put s dedom na Jadovnu | Jadovno 1941.

Pismo dedi | Jadovno 1941.

Zašto ću poći na Jadovno | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: