fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Povodom 76. godišnjice okupacije Bačke aprila 1941

Dvanaestog aprila 1941. godine, po naređenju mađarskog regenta Mikloša Hortija, protivno Međunarodnom pravu, okupatorska vojska ušla je u Suboticu i narednog dana zaposela celu Bačku. Okupacija je propraćena ubistvom 3.609 nenaoružanih građana, što je prvi pogrom Srba u Drugom svetskom ratu.

Racija 1942. godine

Hortijevski teror je do oktobra 1944. usmrtio i na stotine antinacista, preko 8.000 Srba kolonista u logoru „Šarvar“, neutvrđeni broj prisilno mobilisanih za Istočni front, a januara 1942. zverskom „Racijom“ nad Srbima i Jevrejima iskorenio oko 25.000 žitelja južne Bačke (podaci Muzeja Grada Novog Sada).  Svoje ratne zločine mađarski Hitler krunisao je aprila 1944. deportacijom preostalih bačkih Jevreja u nacističke logore smrti (hortijevski Holokaust preživelo je 2.614 Jevreja od preko 16.000). 

Naša Memorijalna zbirka „Hortijev genocid“ sadrži desetine dokumenata i 60 knjiga o svirepim zločinima mađarskog okupatora.  Prikupljanje dokaza i očuvanje sećanje na Žrtve hortijevskog terora naša nevladina organizacija čini samoinicijativno, a država Srbije joj nikada nije ponudila ikakvu potporu u tome.  Vrhunac neodgovornog odnosa Države prema Žrtvama je prošlogodišnje odbijanje Narodne skupštine da Deklaracijom osudi genocidne akte državnih organa Hortijeve Mađarske nad civilnim stanovništvom naše zemlje!  Osim toga, žalosna je činjenica da ogromna većina potomaka, rođaka i sugrađana Žrtava ne samo da svesno zaboravljaju Žrtve, nego se nisu udostojili da ovom Društvu kažu ni obično „hvala“ za dragocene podatke koje smo o Žrtvama sistematično prikupili i predstavili za dobrobit svih ljudi.

Novi Sad, 12. april 2014. 

Aleksandar Veljić

predsednik Društva za očuvanje sećanja na Holokaust

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: