Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

“Повартак Турске на Балкан” и два кратка осврта на прошлост

Датум објаве: уторак, 17 априла, 2012
Величина слова: A- A+

zastava_turska.jpg

Турци су у моjоj  краљевини- поручиаво jе Стефан Томашевић папи Пиjу II – сазидали неколико тврђава и показуjу се љубазни према сељацима, обећаваjу да ће сваки од њих бити слободан коjи к њима отпадне. Прост ум сељака не разумиjе превару и мисли  да ће та солбода увиjек траjати.

Овако jе писао посљедњи краљ Србиjе и Босне  пред коначно запосjедање ових области од  стране отоманске империjе  половином 15. виjека.

У задње вриjеме  поново се све више актуелизуjе прича о улози Турске  на Балкану посебно у Босни и Херцеговини. „Истанбулска декларациjа, Неоосманизам, Стратегиjска дубина, Турска као носилац америчких интереса на Балкану, Тадићев однос према Турскоj, те миjешање Турске дипломатиjе у спор ислмаске заjеднице  у Србиjи „….виjести  су и поjмови коjи збуњуjу и искусне аналитичаре,  а  поготову  просjечног грађанина  коjи  понекад  не успиjева  да ухвати те стратегиjске паралеле актуелног политичког момента и ситуациjе. Сви они коjи покушаваjу оправдати настоjања турске дипломатиjе  да поново „овлада“ Балканом  помало релативизуjући недавне изjаве турских дипломата и званичника о повртаку и успjешно контексту турског присуства на Балкану ,као и оних коjи са ових простора о томе сањаjу, стављаjу наводну економску експанзиjу Турске  и њену развоjну и инвестициону  снагу по регион у први план. Да  ли они коjи износе  таква настоjања заиста мисле да се на економиjи и инвестициjама (коjих „узгред“ буди речено и нема и коjе остаjу успавнака лаковjернима) завршаваjу циљеви званичне Анкаре!?  Да ли обећана инвестициjа иза себе  носи  неку нову доминациjу и да ли постоjи огољена економиjа без политичког интереса!? Сва глобална политичка кретања, као и наука  даjу нам jасан одговор илузорности такве претпоставке. То jе знао и краљ Стефан Томашевић, нажалост  то му ниjе много помогло. Да ли нам податак из давне прошлости отвара очи да економски аспекти оправдања нису непознати  у односима Срба  и Турске !? Да ли смо заиста простор коjи не памти много и коjи jе проказани понављач  историjског градива!?

Путуjући од Београда ка Нишу,жена енглеског посланика, леди  Мери Монтенгjу (1717.), била jе сведок  необичног обичаjа паша да након што се угосте  наплаћуjу од народа глобу што су док су jели трошили зубе.
„ Ови угњетачи не задовољаваjући се тиме што поjеду све што се може поjести од сељачке своjине; већ кад су се наждерали и они и њихова многоброjна пратња, имаjу дрскости да захтеваjу новац за зубе,тj. новчану надокнаду за употребу своjих зуба,коjе су истрошили указавши сељацима  част  тиме што су им пождерали њихово месо.Ово jе буквална истина, ма колико изгледало претерано ; и та пригодна поквареност долази  од воjничке владавине , jер њихова религиjа , као ни наша , не допушта ово варварство“

Понуђена слобода и економска олакшица као маска становнику  ових простора, само  након неког времена отоманске власти,  дониjела jе поред робљења, погрома, дрвених кочева, данка у крви и оваj „дивни интеграциони напредни цивилизациjски обичаj“ бриге о оралноj хигиjени  и здрављу тj улагање у исто  поред  коjег сваки коментар остаjе сувишан. Зна наш човjек  шта му jе дониjело скоро пет виjекова турских и шта му донесе обећана слобода. Историjски и цивилизациjски процеси у  свом центрифугалном ритму окрећу машину времена . Сазриjевање тих процеса  цивилизациjским , техничким, културним, али и софистицираним дипломатским и стратешким покретачима  скраћено  jе и сведено на краће временске интервале. За колико онда (без икакве жеље за банализациjом и свjесни контекста времена) можемо очекивати неки нови диван напредни обичаj са Босфора, jер смо економске  и интеграционе аспекте  обећања већ добили !?

И да, …да ли ће  Ахмет Давутоглу сачувати зубе !?

 

Извор: istorijabl
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top