Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pouke jermenske rezolucije

Politika_jermeni

Dr Zoran Milivojević*

Analitičke i medijske reakcije na rezoluciju nemačkog Bundestaga kojom se osuđuje genocid Turske nad Jermenima 1915. u najvećoj meri su koncentrisane na nemačko-turske bilateralne odnose i moguće ponašanje turskog predsednika Erdogana u kontekstu izbegličke krize i daljih odnosa Turske i EU. Međutim, rezolucija ima daleko šire političko značenje.

Vodeća nemačka stranka CDU ovom rezolucijom, kao njen predlagač, potvrdila je doslednost političkog stava i strateškog opredeljenja u važnom pitanju za položaj zemlje i njenu dalju politiku. To je učinila u delikatnim političkim uslovima: indirektnim rezervama nekih političkih struktura i izvršne vlasti, uz odsustvo na glasanju šefa stranke i kancelarke Merkel, vicekancelara Gabrijela i ministra inostranih poslova Štajnmajera; uz odolevanje političkim  pritiscima Turske i pretnjama različitih vrsta na same poslanike, uključujući i one fizičkog karaktera, o kojima je, posle uspešnog izglasavanja rezolucije, javno govorio predsednik Bundestaga. Kvalitet više navedenoj političkoj doslednosti predstavlja činjenica da je rezolucija iskorišćena i za samokritiku i otklon od postavljanja Nemačke u vreme genocida koja ga je tada iz poznatih strateško-­političkih razloga praktično podržala. U ovom kontekstu, politički kapitalnu činjenicu predstavlja u suštini jednoglasno usvajanje rezolucije (po jedan protiv i uzdržan), čime je Bundestag potvrdio svoju neprikosnovenu političku poziciju u nemačkom političkom sistemu i suprematiju zakonodavne u odnosu na izvršnu vlast, što je aksiom demokratskog parlamentarnog sistema.

Njemački Bundestag Foto: Rojters
Njemački Bundestag Foto: Rojters

Na spoljnom planu, jermenska rezolucija Bundestaga je na prepoznatljiv način uspostavila donju granicu ucenjivačkog kapaciteta Erdogana povodom izbeglica, kako u odnosu na samu Nemačku i njenu spoljnopolitičku poziciju, tako i EU. Ovo je posebno važno, jer jermenska rezolucija pokazuje da nemačka politička elita nije spremna da se od­rekne normi i standarda koji se tiču ljudskih prava, demokratskih princi­pa i stavova koji čine demokratsko po­litičko biće ove države, ali i same EU. S druge strane, Nemačka se pridru­žila vodećim zapadnim državama i demokratijama, s izuzetkom SAD, u osu­di dokazanog genocida Turske, države kandidata, koja političkim ciljem da pristupi EU pretenduje na demokrat­ske vrednosti i standarde u domenu ljudskih prava i vladavine prava.

U kontekstu strateškog cilja koji zastupa Vlada Srbije, pomenuta odluka nemačkog Bundestaga je posebno važna. Njome se potvrđuje doslednost politi­ke koja se, preko Bundestaga, na vlada­jućem političkom nivou u Nemačkoj, projektuje prema Srbiji. To se već pokazalo ključnim u vreme otvaranja pristupnih pregovora EU sa Srbijom 2013/14, a naročito tokom definisa­nja Pregovaračog okvira za pregovore i stavova o normalizaciji odnosa Be­ograd–Priština. Tada je, podsetimo, stav Bundestaga, iskazan u poznatih se­dam tačaka i oko poglavlja 35, bio jedi­no politički relevantan za pozitiv­ne političke odluke Nemačke i njenu izvršnu vlast kojima je proces pri­stupanja otvoren. To se pokazuje i sa­da, na primeru hrvatskih uslovljava­nja. Jer, uveren sam da nikom ozbiljnom nije sporno da je nemački uticaj na Hr­vatsku bio odlučujući i da je omogućio, budućim otvaranjem novih poglavlja, nastavak dinamike u procesu srpskih pristupnih pregovora s EU, a u kome je, bili smo svedoci, Bundestag i ovog pu­ta imao ključnu ulogu. Na to, dakle, tre­ba računati i ubuduće.

*Diplomata u penziji

Izvor: POLITIKA, četvrtak 09 jun 2016., str. 24

 

Vezane vijesti:

Nemci potvrdili genocid nad Jermenima, Turci negiraju

Nemci priznaju genocid Turaka nad Jermenima, Erdogan ljut!

Jermenima su oduzeli Ararat, Srbima Kosovo: Sjećanje na …

Zadužbina Jermena: Kako su pravoslavna braća odbila da …

Džordž Kluni predvodio marš za žrtve genocida u Jermeniji …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: