fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Potvrđena presuda za brutalni zločin kod Sinja

Izvanraspravo vijeće Županijskog suda u Splitu okončalo je nakon 20 godina kazneni predmet u kojem su zbog smrti Jovana Borovića (62), koji je premlaćen na smrt na pravoslavni Božić 1998. godine u mjestu Suhač, u sinjskoj opštini, optužena trojica njegovih sumještana.

Njihovom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Opštinskog suda u Splitu kojom su zbog nanošenja teških tjelesnih povreda sa smrtnom posljedicom proglašeni krivima i kažnjeni sa po godinu dana zatvora svaki, rođaci Stipe Bulj (57) i Dražan Bulj (56) dok je Zdravko Bašić (40) oslobođen krivnje.

Okrutno premlaćivanje se dogodilo u ponoć sa 6. na 7. januar. Trojica optuženih teretila su se da su došli na sam prag Jovana Borovića i drvenim kolcima ga pretukli po glavi i tijelu, nanijevši mu niz teških povreda među kojima i prijelom baze lubanje, nagnječenja glave, lom rebara te prijelom lakta. U vrijeme kad je Jovan Borović izvučen iz kuće i umlaćen drvenim kolcima, Stipe Bulj je imao 36, Dražan Bulj 35 godina dok je Zdravko Bašić imao 19 godina. Starac je završio u bolnicu iz koje je pušten na kućnu njegu dan kasnije. Ubrzo je od teških povreda došlo do komplikacija, a kasnije se posljedično razvila gnojna obostrana upala pluća zbog koje je Jovan Borović završio ponovno u KB Split iz koje više nije izašao već je preminuo 4. februara 1998. godine.

Odbijene žalbe
Odlukom višeg suda odbijene su žalbe obojice optuženh Bulj koji su tvrdili kako nisu krivi, ali i žalba Državnog odvjetništva koje je istrajavalo na krivici trećega optuženoga Zdravka Bašića i tražilo osuđujuću presudu. Vijeće je procijenilo kako su na Opštinskom sudu tokom glavne rasprave pravilno utvrđene sve činjenice i odgovornost osuđenih osoba.

Kako su istakli, krivica Stipe Bulja i Dražana Bulja dokazana je iz niza izjava svjedoka i to nepristrasnih te nalaza sudske medicine. Što se tiče Zdravka Bašića, ni jedan svjedok nije izjavio kako je on sudjelovao u brutalnom premlaćivanju Jovana Borovića te ni u samoj kaznenoj prijavi podnesenoj odmah nakon događaja od sinjske policije nije bio naveden kao počinitelj. Nije ga teretio ni teško povređeni Jovan Borović u svojoj izjavi koju je dao iz bolničkog kreveta nekoliko dana prije svoje smrti.

Unatoč obranama optuženih kako nije bilo nikakvog sukoba, policajac koji je prvi došao na mjesto događaja opisao je da je zatekao krvavog Borovića kako leži na tlu, tragove krvi ispred pojate te drvene kolce odbačene u blizini. Da se sprema napad na starca znali su i pojedini svjedoci-mještani koji su to potvrdili na sudu, a jedna mještanka je i telefonski upozorila porodicu Borović što se sprema. Dok su joj supruga mlatili takoreći na kućnom pragu Kata Borović i njen sin Božidar su zapomagali upomoć i pozivali da netko pozove policiju jer će ih ubiti.

Primjerena kazna
Kako je sud utvrdio, sukob je počeo između Dražana Bulja koji je došao do kuće Jovana Borovića te su se pohrvali na tlu. Tada nailazi Stipe Bulj koji je vidio da je Dražana napao Jovanov pas te je uzeo drveni kolac kako bi ga zaštitio i njime udarao i čovjeka i životinju. U svojoj izjavi u Domu zdravlja Sinj gdje je doveden nakon premlaćivanja, sam Jovan Borović je naveo Dražana i Stipu Bulja kao svoje napadače.

Izvanraspravno vijeće je navelo i kako kaznu smatraju primjerenom, iako su optuženi u svojim žalbama naveli kako je prestroga dok je tužiteljstvo tražilo više od godine dana zatvora. Istaknuli su kako je Jovan Borović bez ikakva stvarnog povoda i razloga napadnut doslovno na svom kućnom pragu a da ničim nije to isprovocirao i tome pridonio.
Napadnut je od osoba koje su bile dvostruko mlađe od njega i u punoj snazi. Stoga viši sud nije išao na ublažavanje kazne uprkos tome što se Stipe Bulj pozivao na olakotnu okolnost da boluje od PTSP-ja i da je bio pijan te kobne večeri. Smatrali su kako se činjenicom što je određena kazna već na donjoj granici kazne propisane za ovo kazneno djelo dovoljno išlo u prilog optuženima. Isto tako su ocijenili i da strože kažnjavanje nije opravdano jer je od događaja prošlo 20 godina, a u međuvremenu se optuženi nisu pojavljivali kao počinitelji novih kaznenih djela.

Brojna vještačenja
Opštinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv Stipe i Dražana Bulja te Zdravka Bašića 1998. godine. Sudske rasprave kreću 2002. godine, četiri godine od događaja. Postupak se otegao nevjerojatno dugo zbog brojnih svjedoka i medicinskih vještačenja koje je bilo neophodno provesti. Spis je raspodijeljen novom sucu 2007. godine i do početka 2011. godine ponovno su provedeni svi dokazi i postupak okončan.
Saslušano je 15-ak svjedoka od kojih niti jedan nije bio očevidac samog događaja što je dodatno otežavalo postupak. Medicinska vještačenja provedena su u Splitu, Rijeci te multidisciplinarno u Zagrebu. Bitno je bilo utvrditi uzročno-posljedičnu vezu između povreda od drvenog kolca i smrtnog ishoda. Sporna je bila povreda glave jer nije bilo fizičkog dokaza frakture već je povreda utvrđena prisutnošću vazduha u lubanji. Prva presuda donesena je 2011. godine, a nakon ukidanja predmet ponovno mijenja suce te je novi postupak proveden i ponovno nepravomoćno okončan pet godina nakon prvoga.

Autor: Katarina Marić Banje

foto: Mario Todorić / arhiva / HANZA MEDIA

Izvor: Slobodna Dalmacija

Vezane vijesti:

Blog B92

Ubojstvo na pravoslavni Božić: tri suda, četiri suca i 17 …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: