fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПОТРЕСНО СВЈЕДОЧЕЊЕ ЈЕДНОГ ОД НАЈМЛАЂИХ ЛОГОРАША

Служење парастоса у Доњоj Градини

Служење парастоса у Доњоj Градини


Слободан Груjичић из села Машићи, општина Градишка, jедан од наjмлађих логораша из Другог свjетског рата, изjавио jе да jе прошао пакао у jасеновачком логору, као и у Староj Градишци, Јабланцу и селу Млака, гдjе jе приликом заробљавања добио и броj око врата.

„У Јасеновцу смо били у вагонима, а одатле су нас премjестили у Сисак из коjег сам касниjе пуштен кући на основу писма мога оца, коjи jе био заробљен и одведен у Њемачку“, рекао jе Груjичић новинарима у Доњоj Градини, гдjе jе дошао на обиљежавање Дана сjећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом наjвећем стратишту Доња Градина.

Груjичић свjедочи да су у селу Млака убиjени његови уjак, стриц и дjед, наводећи да су усташе људе убиjале чекићима и маљевима.

Он каже да се сjећа да jе доста мjештана из његовог села одведено у концентрациони логор Јасеновац, од коjих се многи нису вратили живи. Груjичић наводи да jе међу онима коjе су усташе одвеле у логор било наjвише дjеце, жена и стараца.

У Доњоj Градини у 10.00 часова отворена jе изложба ликовних и литерарних радова ученика из циjеле Републике Српске о теми страдње народа у Јасеновцу.

Међународна комисиjа за истину о jасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила jе да су Хрвати у Јасеновцу и Доњоj Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреjа.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

СРПСКИМ ЖРТВАМА ДАТИ ИМЕНА ДА СЕ ЊИМА НЕ БИ МАНИПУЛИСАЛО

ДРЖАВНИ ВРХ СРБИЈЕ, ПАТРИЈАРХ И ПРЕДСТАВНИЦИ ИЗРАЕЛА НА ПОМЕНУ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА ЛОГОРАША 19. АПРИЛА

СТРАТИШТА – ЈАСЕНОВАЦ – ЈАДОВНО 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: