Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

POTRESNO SVJEDOČENjE JEDNOG OD NAJMLAĐIH LOGORAŠA

Datum objave: nedelja, 19 aprila, 2015
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Služenje parastosa u Donjoj Gradini

Služenje parastosa u Donjoj Gradini


Slobodan Grujičić iz sela Mašići, opština Gradiška, jedan od najmlađih logoraša iz Drugog svjetskog rata, izjavio je da je prošao pakao u jasenovačkom logoru, kao i u Staroj Gradišci, Jablancu i selu Mlaka, gdje je prilikom zarobljavanja dobio i broj oko vrata.

“U Jasenovcu smo bili u vagonima, a odatle su nas premjestili u Sisak iz kojeg sam kasnije pušten kući na osnovu pisma moga oca, koji je bio zarobljen i odveden u Njemačku”, rekao je Grujičić novinarima u Donjoj Gradini, gdje je došao na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

Grujičić svjedoči da su u selu Mlaka ubijeni njegovi ujak, stric i djed, navodeći da su ustaše ljude ubijale čekićima i maljevima.

On kaže da se sjeća da je dosta mještana iz njegovog sela odvedeno u koncentracioni logor Jasenovac, od kojih se mnogi nisu vratili živi. Grujičić navodi da je među onima koje su ustaše odvele u logor bilo najviše djece, žena i staraca.

U Donjoj Gradini u 10.00 časova otvorena je izložba likovnih i literarnih radova učenika iz cijele Republike Srpske o temi stradnje naroda u Jasenovcu.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SRPSKIM ŽRTVAMA DATI IMENA DA SE NjIMA NE BI MANIPULISALO

DRŽAVNI VRH SRBIJE, PATRIJARH I PREDSTAVNICI IZRAELA NA POMENU

OBILjEŽAVANjE 70 GODINA OD PROBOJA LOGORAŠA 19. APRILA

STRATIŠTA – JASENOVAC – JADOVNO 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top