fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

POTRESNO SVJEDOČENjE JEDNOG OD NAJMLAĐIH LOGORAŠA

Služenje parastosa u Donjoj Gradini

Služenje parastosa u Donjoj Gradini


Slobodan Grujičić iz sela Mašići, opština Gradiška, jedan od najmlađih logoraša iz Drugog svjetskog rata, izjavio je da je prošao pakao u jasenovačkom logoru, kao i u Staroj Gradišci, Jablancu i selu Mlaka, gdje je prilikom zarobljavanja dobio i broj oko vrata.

„U Jasenovcu smo bili u vagonima, a odatle su nas premjestili u Sisak iz kojeg sam kasnije pušten kući na osnovu pisma moga oca, koji je bio zarobljen i odveden u Njemačku“, rekao je Grujičić novinarima u Donjoj Gradini, gdje je došao na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

Grujičić svjedoči da su u selu Mlaka ubijeni njegovi ujak, stric i djed, navodeći da su ustaše ljude ubijale čekićima i maljevima.

On kaže da se sjeća da je dosta mještana iz njegovog sela odvedeno u koncentracioni logor Jasenovac, od kojih se mnogi nisu vratili živi. Grujičić navodi da je među onima koje su ustaše odvele u logor bilo najviše djece, žena i staraca.

U Donjoj Gradini u 10.00 časova otvorena je izložba likovnih i literarnih radova učenika iz cijele Republike Srpske o temi stradnje naroda u Jasenovcu.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SRPSKIM ŽRTVAMA DATI IMENA DA SE NjIMA NE BI MANIPULISALO

DRŽAVNI VRH SRBIJE, PATRIJARH I PREDSTAVNICI IZRAELA NA POMENU

OBILjEŽAVANjE 70 GODINA OD PROBOJA LOGORAŠA 19. APRILA

STRATIŠTA – JASENOVAC – JADOVNO 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: