fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Potpuni preokret: Tajani spreman da obiđe mesta stradanja Slovenaca i Hrvata

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, koji je razbesneo hrvatske i slovenačke političare izjavom o „italijanskoj Istri i Dalmaciji”, rekao je da je spreman da poseti nekadašnji nacističko-fasistički logor u Trstu, u kojem je ubijeno hiljade Slovenaca, Hrvata, Jevreja i italijanskih antifašista tokom Drugog svetskog rata.

Antonio Tajani (Foto A. Vasiljević)
Antonio Tajani (Foto A. Vasiljević)

On je to rekao nakon što ga je slovenačka političarka i komesarka EK za saobraćaj Violeta Bulc pozvala da zajedno odaju počast žrtvama ubijenim kod jame Bazovice i logor Risiera di San Saba u Trstu, prenosi Hina pozivajući se na mariborski list „Večer”.

„Istorija je istorija, ali iz nje učimo i tako postajemo mudriji. Zato vas pozivam da zajedno obiđemo žrtve Bazovice i žrtve logora Risiera”, navela je Bulc u prepisci na Tviteru, na šta joj je Tajani odgovorio da je „spreman” to učiniti, javlja Tanjug.

Bulc je, nakon što je Tajani u nedelju tokom ceremonije obeležavanja Dana sećanja u italijanskoj Bazovici Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom, poručila preko Tvitera predsedniku EP da se tako nešto ne očekuje od evropskih lidera.

„Falsifikvanje istorijskih činjenica na slovenačko-italijanskoj granici nije prihvatljivo. Evropska priča utemeljena je na miru, solidarnosti i jedinstvu”, poručila je Bulc.

Tajani je prethodno izrazio žaljenje ako su njegove reči o „italijanskoj Istri i Dalmaciji” pogrešno shvaćene.

„Meni je žao ako su moje reči krivo protumačene. Nisam hteo nikoga da uvredim, samo sam hteo da pošaljem poruku da ono što se tada dogodilo nikada ne ponovi”, rekao je Tajani na početku plenarne sednice EP u Strazburu.

Izvor: POLITIKA.RS

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: