Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POTOMCI PRIDVORAČKIH ŽRTAVA: Komercijalizacijom grobnih mjesta srpskih mučenika negira se ustaški zločin

Na adresu redakcije Slobodna Hercegovina stiglo je saopštenje koje je u ime Odbora za podizanje spomen obilježja Pridvoračkim mučenicima potpisala Slobodanka Tanović Škoro.

Slobodanka Tanović Škoro

U saopštenju se podsjeća da su ustaše počinile brutalan zločin na Pridvoračkoj jami 23. juna 1941.godine. Tom prilikom ubijeno je 13 civila pravoslavnih Srba ( Boško Šakota, Obren Stijačić, Jakov Miljanović, Mihajlo Andrijašević, Božo Pidžula, Milorad Pidžula, Blagoje Đurić, Đorđe Ćurić, Jovo Madžar, Trifko Babić, Stevo Miljković, Lazar Kukurić i Aleksa Sokolović).

Odbor podsjeća da je doktor Novica Kraljević organizovao vađenje posmrtnih ostataka iz Pridvoračke jame 6. oktobra 1941. godine.

– Stradalnici su jedan pored drugog sahranjeni 6. oktobra 1941. godine u groblju Podglivlje, na lokaciji od sadašnjeg zida koji odvaja spomen kosturnicu obješenih pravoslavnih Srba-civila u Prvom svjetskom ratu do starog krsta. Tih 13 grobnih mjesta bilo je zaravnjeno i bez obilježja punih 75 godina.  Eshumacija skeletnih ostataka, uz nadzor doktora Dražena Damajanuka, obavljena je 9. i 10. jula 2019. godine. DNK analiza urađena je u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske 10. januara 2020. godine, a ubrzo nakon toga 25. februara 2020. godine započela je gradnja zajedničkog spomen obilježja Pridvoračkim mučenicima – navodi se u saopštenju.

Posebno se ističe da grobna mjesta u kojim su bili sahranjeni pravoslavni Srbi 6. oktobra 1941. godine predstavljaju dokaz o počinjenom ustaškom zločinu.

– Upravo zbog te činjenice grobna mjesta stradalih pravoslavnih Srba-civila ne mogu se otuđivati niti prodavati trećim licima. Prema našim saznanjima, tokom pandemije korona virusa sagrađeno je u komercijalne svrhe deset grobnih mjesta za treća lica.  Pošto su povređena prava potomaka stradalih pridvoračkih mučenika obratili smo se Okružnom tužilaštvu u Trebinju sa zahtjevom da se sprovede hitna istraga, utvrdi odgovornost i otkloni počinjena šteta. Želimo da se obustavi svako dalje skrnavljenje grobnih mjesta pridvoračkih mučenika kao i prostora oko grobnih mjesta. Komercijalizacijom grobnih mjesta pridvoračkih mučenika negira se ustaški zločin koji je počinjen 23. juna 1941.godine, što predstavlja saučesništvo – stoji u saopštenju koje je potpisala predsjednica Odbora za podizanje spomen obilježja Pridvoračkim mučenicima Slobodanka Tanović Škoro.

Izvor: Slobodna Hercegovina

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: