fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Potencijalni projektant iz Njujorka u aprilu u Srpskoj

Izgradnja Memorijalnog centra Donja Gradina, u znak sjećanja na žrtve kompleksa ustaškog logora smrti Jasenovac, mogla bi da počne naredne godine, a za ovaj projekat zainteresovana je renomirana arhitektonska komapnija „Diler Skofidio i Renfro“ iz Njujorka, pišu „Večernje novosti“.

Spomen područje Donja Gradina Foto: RTRS
Spomen područje Donja Gradina Foto: RTRS

„Novosti“ saznaju da predstavnici ove renomirane firme dolaze polovinom aprila u Republiku Srpsku da vide lokaciju i detaljnije se raspitaju o planovima.

Prema saznanjima „Novosti“, oni će prethodno boraviti u Srbiji, a tokom obilaska Donje Gradine sastaće se sa čelnim ljudima projekta izgradnje Memorijalnog centra Donja Gradina iz Srbije i Republike Srpske.

Darko Banjac, koji je u Narodnoj skupštini Republike Srpske zadužen za ovaj projekat, izjavio je da bi prvi radovi na Memorijalu mogli da počnu već sljedeće godine.

„Raspisan je tender za izgradnju glavnog građevinskog projekta, što poslije izbora idejnog rješenja /koje je ovjerio parlament Srpske/ čini drugu fazu posla. Predstoji nam raspisivanje tendera za izvođača radova, što očekujemo da će se veoma brzo dogoditi“, rekao je Banjac.

On je naveo da dinamiku radova određuju propisi i komplikovana procedura koja reguliše javne nabavke u BiH.

„Nadamo se da će sve efikasno biti završeno kako bi izvođač bio što prije određen. Radovi bi u tom slučaju mogli da počnu već naredne godine“, ponovio je Banjac.

Predvđeno je da se na više od šest hiljada kvadrata prostire nekoliko cjelina koje će zajedno činiti Memorijalni centar Donja Gradina.

Na ovom mjestu biće podignuti „Polje uzdaha“ sa muzejom na otvorenom, „Vrtlog tišine“ i „Skela straha“, a sve bi to trebalo da simbolično pokaže kakve su se strahote dešavale u koncentracionom logoru Jasenovac u Donjoj Gradini, kao najvećem stratištu.

Dogovoreno je da izgradnju Memorijala Donja Gradina zajednički finansiraju Republika Srpska i Srbija, a taj monumentalni memorijal bi, prema planovima, trabalo da bude jedno od najvećih spomen-područja u Republici Srpskoj.

Sve ovo trebalo bi da košta nešto više od 7,5 miliona evra.

Trenutno u Donjoj Gradini traje eksproprijacija pojedinih dijelova zemljišta, kao i projektovanje trase saobraćajnica, koje će olakšati ulaz u spomen – kompleks.

Lokacija budućeg memorijalnog centra na žrtve logora smrti ima duboku simboliku, jer je Donja Gradina bila jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora.

Na ovom mjestu ustaše i organi Nezavsne države Hrvatske /NDH/ u smrt su poslale više stotina hiljada Srba, Jevreja i Roma.

Logor Donja Gradina je oformljen 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Na ovom mjestu Republika Srpska već godinama organizuje obilježavanje Dana sjećanja na stradale u logorima jasenovačke „fabrike smrti“.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: