Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POSTOJE NEOBORIVI DOKAZI, TUŽILAŠTVO BiH TREBA DA PODIGNE OPTUŽNICE

Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac zatražio je od Tužilaštva BiH podizanje novih optužnica protiv naredbovaca i izvršilaca ratnih zločina nad Srbima u Brodu i Posavini 1992. godine jer postoje neoborivi dokazi o tome.

Marko Grabovac Foto: SRNA

„Postoje neoborivi dokazi o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Brodu i Posavini – masovne srpske grobnice, dokumentacija, izjave preživjelih svjedoka“, rekao je Grabovac Srni.

On je izjavio da nema satisfakcije za porodice srpskih žrtava rata sve dok licu prave ne budu privedeni naredbodaci i izvršioci ratnih zločina nad Srbima u Brodu i Posavini 1992. godine.

Komentarišući nastavak suđenja Alminku Islamoviću za zločine počinjene nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine pred Sudom BiH saslušanjem novih svjedoka Tužilaštva BiH, Grabovac je rekao da porodice srpskih žrtava rata izražavaju bojazan da bi zbog dugogodišnje opstrukcije pravosuđa BiH u procesuiranju ratnih zločina nad Srbima Islamović mogao biti oslobođen, poput komandanta tzv. Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića.

Grabovac je rekao da srpski predstavnici treba da napuste Tužilaštvo i Sud BiH sve dok pravosudne institucije BiH ne započnu procesuiranje svih zločina nad Srbima i pokrenu proces traženja nestalih Srba koji je godinama u zastoju u pogledu ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka.

Islamović je optužen da je kao pripadnik i komandir Vojne policije od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu „Polet“.

Na teret mu je stavljeno odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Grabovac: Sumnja se da je prikrivena masovna grobnica Roma u Dubočcu

Grabovac: Prioritet ekshumacija srpskih grobnica na Ozrenu

Grabovac: Provjeriti sadržaj kontejnera sa oznakama UN

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: