Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Постављена нова плоча на месту Топовских шупа, апел држави да се логори обележе

На месту некадашњег нацистичког логора Топовске шупе поводом Дана сећања и храбрости, 2. маја, представници јеврејске заједнице открили су данас нову меморијалну плочу Јеврејима и Ромима страдалим у том логору и упутили апел држави да се то место и логор Старо сајмиште адекватно обележе.

(Фото Бета /Милош Мишков)
(Фото Бета /Милош Мишков)

Рабин Исак Асиел рекао је на комеморацији приликом постављања плоче да су Топовске шупе и Старо сајмиште данас испит за државу Србију и савест.

„Судбина ова два објекта је оно што ће одредити биће нашег народа и наше државе”, рекао је Исаил, преноси Бета.

Потпредседник Јеврејске општине Београд Бране Поповић казао да је логор Топовске шупе место на које су окупационе снаге у сарадњи са квислинзима дневно доводили на стотине Јевреје из Београда и Баната и одводили их на стрељања у местима око Београда, углавном у селу Јабука код Панчева.

(Фото Бета /Милош Мишков)
(Фото Бета /Милош Мишков)

„У знак сећања на те људе, ми сваке године долазимо овде да се тих људи сетимо”, рекао је Поповић и додао да ако људи не памте и ако се не подсећају, лако забораве.

Он је казао да је неадекватна обележеност тих места страдања недостатак културе сећања и додао да је страшно како данас изгледају те куће на месту Топовских шупа, као и да је Старо сајмиште једини логор у Европи који није обележен.

„Онај велики споменик који је направљен према Сави је изван граница логора, унутар логора је била постављена једна плоча ’50-их, ’60-их година који је Град поставио за жртве фашизма, ништа друго”, рекао је Поповић и додао да није добро за народ јер се нико неће сећати шта је било у том рату.

(Фото Бета /Милош Мишков)
(Фото Бета /Милош Мишков)

Естер Бајер која је рођена 1942. у логору Старо сајмиште и чији су мушки чланови породици страдали у Топовским шупама, казала је да је важно преносити сећања са генерације на генерацију да се не би заборавило.

„Нећемо да заборавимо, али како која власт дође они гледају себе, жао ми што тако кажем, али то је истина”, рекла је Бајер и додала да јој је заменик градоначелника Горан Весић обећао да ће бити направљен меморијални центар на Старом сајмишту и да ће га заједно отворити.

Постављена меморијална плоча трећа је по реду, пошто су претходне две украдене, и исписана је на хебрејском, енглеском и српском.

Топовске шупе су пре Другог светског рата биле војни нагацин у коме је краљевска војска држала топове и коње.

У том логору су били одвођени мушки Јевреји и Роми, док су жене, деца и стари били одвођени у Старо сајмиште.

Извор: ПОЛИТИКА

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: