Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POSTAVLjENA MERMERNA PLOČA STRADALIM ŽRTVAMA

ploca_gradina.jpgPostavljanjem mermerne ploče stradalim žrtvama je ozvaničen početak radova na realizaciji programa uređenja Spomen područja Donja Gradina.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne rekao je da ova ploča neće biti ploča zaborava i da će učiniti sve da žrtve nikada ne budu zaboravljene.

„Na mlade treba da prenesemo saznanje o tome šta se desilo i to ćemo uraditi u školama u saradnji sa Izraelom. Izrael je garancija jevrejskom narodu da se nikada više holokaust neće vratiti“, rekao je Livne obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i najvećem stratišu Donja Gradina.

On je dodao da isto tako Republika Srpska i Srbija treba da budu garancija srpskom narodu da se ono što se desilo nikada više neće desiti.

Direktor Javne ustanove Spomen područje „Donja Gradina“ Milorad Bukva najavio je da će na ovom mjestu biti podignut spomenik za žrtve Jasenovca čije kosti leže u Donjoj Gradini i da će biti podignut spomenik stradaloj djeci.

„Cilj nam je podići Donju Gradinu na nivo svetilišta i hodočašća srpskog, jevrejskog i romskog naroda, mjesto na koje će dolaziti human i pravdoljubiv svijet“, rekao je Bukva.

On je istakao da bi brisanje žrtava iz naših sjećanja značilo ponovo ih ubiti i da bi to bio zločin ništa manji od onog koji su učinile ustaše.

„Zato smo danas ovdje i postavljanjem ove ploče pokazujemo da nismo zaboravili naše pretke. Na ovom mjestu izgradićemo memorijalni centar u kojem će se trajno njegovati i čuvati sjećanje na nevino postradale Srbe, Jevreje i Rome“, naglasio je Bukva u obraćanju prisutnima.

Danas se obilježava Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini. Ovom događaju prisustvovali su visoka državna delegacija Izraela, koju predvodi ministar turizma Stas Misežnjikov, predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko.

Nas komemoraciji su bili i predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, ministri u Vladi Republike Srpske, kao i veliki broj građana.

Povodom obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini jutros u crkvi Svetih aspostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici služena je Sveta arhijerejska liturgija, a sinoć u Domu kulture u Kozarskoj Dubici održana je svečana akademija.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora „Jasenovac“, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/. U Jasenovcu i Donjoj Gradini ubijeno je više od 700.000 Srba, više od 23.000 Jevreja i 80.000 Roma.

Gradina je predstavljala masovno jasenovačko stratište, odnosno „prihvatni logor“ dok ustaše ne likvidiraju mnogobrojno srpsko stanovništvo dovedeno iz BiH i drugih krajeva zloglasne Nezavisne Države Hrvatske. Prema načinu ubijanja, jasenovački logor smatra se najmonstruoznijim stratištem koje je tada postojalo u svijetu, a koji je osnovala i njime upravljala NDH.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: