Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pošta palim junacima: Obeležava se Dan oslobođenja Kruševca (FOTO)

Položeni venci kod više spomen-obeležja u gradu. Vlada danas u Kruševcu, premijerka Ana Brnabić predstavlja rezultate rada u prvih 100 dana Vlade

Foto: S. BABOVIĆ, Polaganje venaca na Spomenik kosovskim junacima
Foto: S. BABOVIĆ, Polaganje venaca na Spomenik kosovskim junacima

Kruševac – Polaganjem venaca na Spomenik kosovskim junacima, počelo je centralno obeležavanje Dana oslobođenja Kruševca u Prvom i Drugom svetskom ratu. Predstavnici lokalne samouprave, gradova-pobratima Krfa i Stavrosa, kao i borčakih i drugih organizacija položili su cveće i na Spomenik 1912-1918, kao i Spomenik poginulim ruskim vojnicima na Rasini.

Očekuje se da oko 12,30 premijerka Ana Brnabić predstavi rezultate rada u prvih 100 dana Vlade, a nešto ranije, predviđen je i obilazak pogona IMK “14.oktobar”, nekadašnjeg fabričkog giganta, koji je nakon više od dve decenije propadanja, dobio novog vlasnika iz sastava “Čekoslovakian grup”.

U toku dana, predviđene su i brojne aktivnosti resornih ministara, obilazak sedišta budućeg Poljoprivrednog fakulteta, koji će raditi pod okriljem Univerziteta u Nišu, otvaranje rekonstruisanog Pionirskog parka, postavljanje kamena-temeljca za Fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Obeležavanje 14. i 15. oktobra, koji se uzimaju kao datumi oslobođenja grada u dva svetska rata, otpočeli su 9. oktobra otvaranjem Interaktivne izložbe “Tesla i Pupin na istom putu” u Narodnom muzeju, gde će se javnosti i obratiti premijerka Srbije.

U Narodnoj biblioteci predstavljena je digitalna kolekcija nekadašnje revije “Pobeda” u periodu od 1944. do 1954, Turistička organizacija Kruševca pripremila je 13. Međunarodni festival “Kofer slova”, a organizovane su i brojne likovne i ekološke aktivnosti, poput radne akcije ozelenjavanja na Slobodištu. Svečana akademija povodom Dana oslobođenja je večeras od 19 sati u Kruševačkom pozorištu.

Foto: S. BABOVIĆ, Obeležavanje 14.oktobra oslobođenja grada
Foto: S. BABOVIĆ, Obeležavanje 14.oktobra oslobođenja grada
Foto: S. BABOVIĆ, Gradonačelnik Dragi Nestorovići Jasmina Palurović predsednica Skupštine grada
Foto: S. BABOVIĆ, Gradonačelnik Dragi Nestorovići Jasmina Palurović predsednica Skupštine grada

Autor: S. Babović

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Feljton: Toplički ustanak 1917. godine (11) Širenje srpske …

Vidojević: Nemci opljačkali i uništili Srbiju, a obeštetili …

Srbija je pala na kolena | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: