Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Posmrtni ostaci sarajevskih Srba ukopani po muslimanskim običajima

U Udruženju nestalih sarajevsko-romanijske regije smatraju da je to pokazatelj odnosa prema srpskim žrtvama u gradu u kome tog naroda zbog zločina više i nema

Nedavni protest protiv hapšenja Atifa Dudakovića, osumnjičenog za ratne zločine protiv srpskih civila i zarobljenika (Foto Beta/AP)
Nedavni protest protiv hapšenja Atifa
Dudakovića, osumnjičenog za ratne zločine protiv
srpskih civila i zarobljenika (Foto Beta/AP)

Od našeg dopisnika
Sarajevo –Nedavno je predsednik Udruženja nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić zatražio da Institut za nestala lica BiH odmah uzme uzorke 365 posmrtnih ostataka Srba ukopanih na sudskoj parceli u gradskom groblju u Visokom. Reč je o neidentifikovanim posmrtnim ostacima osoba pronađenih uglavnom na širem području Sarajeva koji su krajem prošle godine dovezeni u Visoko i, bez znanja javnosti i porodica nestalih, ukopani na 163 grobna mesta.

„Iako nisu identifikovani, svi posmrtni ostaci ukopani su s muslimanskim verskim obeležjima”, kaže Mandić i izražava sumnju da se u jednom od tih grobova nalaze i posmrtni ostaci njegovog oca za kojima traga punih 26 godina.

U razgovoru za „Politiku”, on tvrdi da je u ovom slučaju reč o uglavnom nekompletnim telima nestalih sarajevskih Srba, te da se u jednom sanduku nalaze ostaci više žrtava srpske nacionalnosti – čak osam tela.

„Svi ti posmrtni ostaci, koji imaju DNK nalaze, do prebacivanja u Visoko čuvani su, ili bolje reći skrivani, u kompleksu Medicinskog fakulteta u Sarajevu”, navodi Mandić i napominje da je način na koji su ukopani u Visokom tek jedan od pokazatelja kako se prema srpskim žrtvama odnose vlasti u Sarajevu, „gradu u kome je počinjen stravičan zločin nad srpskim narodom i u kome Srba više i nema”.

Indikativno je, dodaje on, da su posmrtni ostaci Srba prebačeni u Visoko baš u vreme dok se Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP), koja je godinama držala monopol nad DNK analizom, pripremala da, bez saglasnosti domaćih vlasti, napusti BiH i izmesti u Hag laboratoriju za analizu posmrtnih ostataka. U njoj je oko 80.000 bioloških i genetskih uzoraka osoba nestalih u proteklom ratu u BiH.

Jedan od poslednjih poteza te komisije bilo je insistiranje na reviziji neidentifikovanih posmrtnih ostataka koji se godinama čuvaju u kosturnicama i mrtvačnicama. Tužilaštvo kantona Sarajevo izdalo je naredbu za ekshumaciju neidentifikovanih na osnovu koje je i u Visokom urađeno to što je urađeno. A da je sve rađeno „nakon revizije ICMP-a”, potvrdio je nedavno za RTRS i direktor visočkog groblja Kenan Karavdić.

Neke potpuno nove informacije saznali smo u razgovoru sa članom kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikolom Perišićem. Između ostalog, i to da ukopavanje neidentifikovanih žrtava srpske nacionalnosti i njihovo sahranjivanje u Visokom pod oznakom NN traje još od 1998. godine.

„Tačno je da su naredbom Kantonalnog tužilaštva na sudskoj parceli u visočkom groblju, zbog uzimanja uzoraka za DNK analizu, ekshumirani posmrtni ostaci 252 srpske žrtve, od kojih su 192 ponovo ukopane sa NN oznakom i nadgrobnim tradicionalnim muslimanskim obeležjem, a ostatak je zadržan u prosekturi radi dalje analize”, kaže Perišić.

To je, objašnjava on, urađeno kako bi se „rešila dilema ima li podudarnosti sa uzorcima krvi srodnika” jer „postoji velika verovatnoća da klasična metoda identifikacije, primenjivana pre uvođenja DNK analize, nije dala prave rezultate, da je bilo pogrešnih identifikacija”. Ni Perišić ne poriče mogućnost da se na groblju u Visokom nalaze posmrtni ostaci 365 Srba pošto je i njemu poznato da se u zakopanim kovčezima nalaze ostaci više osoba srpske nacionalnosti za koje se pretpostavlja da su nekad ekshumirani na području Sarajeva, Trnova, Hadžića i Ilijaša ili u drugim oblastima BiH.

Autor: D. Stanišić

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Priče zvaničnog Sarajeva su „napastvovanje istine“

Obilježen Dan nestalih Srba Sarajevsko – romanijske regije

Kako smo „izgubili“ Sarajevo – Ilustracija genocida nad sarajevskim Srbima!

Sudbina 180 sarajevskih Srba skrivena i nakon 26 godina…

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: