Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Poslednji narodni heroj: Komandovao je akcijom po kojoj je snimljen film, a i danas ima snažan politički stav

Datum objave: ponedeljak, 12 marta, 2018
Veličina slova: A- A+
Petar Matić
Petar Matić

Često sedim zamišljen i prene me supruga pitanjem šta mi se vrzma po glavi. Kažem joj da sam se setio nekih drugova koji su izginuli u zajedničkoj borbi, priča za „Blic” poslednji živi narodni heroj Petar Matić Dule (98).

General-pukovnik u penziji Petar Matić Dule, iako je već blizu stote, nasmejan je i pričljiv. I pažljiv, proverava da li smo propisno ugošćeni.

– Zdravlje mi je, pošto sam živ, očigledno bilo dobro. Imao sam dve-tri operacije, ali ništa opasno. Malo me samo noge bole od prošle jeseni. Inače sam bio revnostan šetač – odgovara nam na pitanje kako ga zdravlje služi.

Rođen je u Irigu 1920. godine. U ratu dobija partizansko ime Dule. I ostade Dule, više ga niko ni ne zove niti zna kao Petra, kako su mu roditelji nadenuli ime.

– Komunista sam postao u predratnom periodu, ‘40-41. godine. Ljudi danas ne razumeju stvari koje su tada zbivale, previranja u Evropi, agresiju Nemačke, rat u Španiji… Mi mladi smo imali stav, bili veoma zainteresovani za razvoj događaja. S drugovima sam bio dosta angažovan oko priprema i mera da se zaštitimo ako do rata dođe, što se ubrzo i desilo. U predvečerje objave rata bilo je dosta hapšenja, u Irigu je trebalo da budemo uhapšeni nas petorica. Spletom okolnosti saznali smo za to i nisu uhapsili nijednog od nas – prepričava najranija ratna iskustva.

Usledilo je organizovanje, formiranje borbenih grupa, desetina, naoružanje… i dalja dešavanja koja opisuje kao „normalni ratnički tok”. Često, zavaljen u fotelju, odluta mislima u dane provedene u borbi u Sremu. Posebno pamti 1942. godinu.

– Pokret je u Sremu toliko bio narastao, da su Nemci uz pomoć ustaša često pokušavali da nas unište, ali bezuspešno. Ja sam tada bio komesar čete – kaže stari borac.

Petar Matić FOTO: M. ILIĆ / RAS SRBIJA
Petar Matić FOTO: M. ILIĆ / RAS SRBIJA

Tokom 1943. godine komanduje brigadom koja je u jeku borbi prebacila u istočnu Bosnu 1.000 dobrovoljaca iz Srema i 100 seljačkih kola punih hrane, odeće i sanitetskog materijala. Po ovom događaju snimljen je i film „Veliki transport”. Sledeće godine u borbama sa Nemcima na Fruškoj gori ranjen je u grudi i potom lečen u Italiji. Kraj rata dočekao je u Moskvi, gde je prebačen na vojno školovanje. Drugi svetski rat završio je kao potpukovnik, a 1953. godine, sa svoje 33 godine, dobio je čin general-majora. Posle rata vojna služba vodila ga je u razne delove Jugoslavije, a konačno se usidrio u Beogradu sa suprugom i dve ćerke. Penzionisan je 1980. godine u činu general-pukovnika.

Stari ratnik i danas ima svoj politički stav. Svojevremeno je, kaže, bio protiv politike Slobodana Miloševića, zbog čega su neki predlagali da mu se oduzme čin. Glasao je i nedavno, na beogradskim izborima.

– Ova vladajuća garnitura meni nije prihvatljiva, a opozicija je neorganizovana i iskompromitovana. Razlozi za promene su veliki, bez obzira ko šta misli. Stanje u našem društvu je nenormalno, ne samo u Srbiji, nego i na celom bivšem jugoslovenskom prostoru. U istom smo loncu i nismo svesni da podržavamo tendencije koje bi mogle da dovedu do novih tragedija – razmišlja o aktuelnom trenutku Matić.

On naglašava da je Jugoslavija izgrađena iz pepela, a taj veliki podvig niko danas ne pominje jer bi morao da prizna da je nešto u ranijim vremenima bilo odlično.

– Posle socijalizma ovde nema leve opcije – sumira ideologije koje su usledile.

Orden narodnog heroja, kojim je odlikovan 20. decembra 1951. godine, 17 odlikovanja i dva ordena za hrabrost, nažalost, nije mogao da nam pokaže.

– Odneli lopovi iz vikendice u Aranđelovcu. Prijavio sam policiji i od tada ništa više o ordenju nisam čuo – kaže Petar Matić Dule.

I sestra narodni heroj

Petar Matić je imao petoro braće i sestara i svi su bili partizani. Anka Matić, jedna od sestara, poginula je kao bombaš na kraju rata u borbama za oslobođenje Beograda i posthumno je proglašena narodnim herojem. Majka Petra Matića streljana je u logoru Jasenovac, a otac mu je do smrti mučen u rodnom Irigu.

Video možete pogledati ovde

Autor: Milena Rodić

Izvor: BLIC
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top