Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Posle 75 godina otkrivena spomen–ploča poginulim pilotima

U drevnom fruškogorskom manastiru Krušedol poslije 75 godina danas je otkrivena spomen-ploča poginulim pilotima 6. lovačkog puka Vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije.

Spomen-ploču poginulim pilotima 6. lovačkog puka Vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije otkrili su pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i ambasador Republike Slovenije u Srbiji Njegova ekselencija Vladimir Gasparič
Krušedol – otkrivena spomen –
ploča poginulim pilotima

Piloti su stradali u aprilskom ratu 1941. godine suprotstavljajući se njemačkim vazduhoplovnim formacijama.

Spomen-ploču otkrili su pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i ambasador Slovenije u Srbiji Vladimir Gasparič.

„Sedam i po decenija je malo da se zaboravi zlo i sila koja je napala nebo tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Istovremeno, 75 godina je još manje da se zaboravi hrabrost svih onih koji su tih dana poleteli da ispod i iznad oblaka čuvaju granicu, da sačuvaju državu i pre svega svoj narod“, istakao je Vuletić poslije otkrivanja spomen-ploče.

Ambasador Gasparič naglasio je da je spomen-ploča u manastiru Krušedol još jedan dokaz povezanosti srpskog i slovenačkog naroda.

„Hrabri piloti koji su poginuli 1941. godine, među kojima su bila tri slovenačka avijatičara, ušli su u istoriju, a sećanje na njih i njihova dela ovom spomen-pločom prenosiće se pokolenjima“, naveo je Gasparič.

Na memorijalnoj svečanosti u manastiru Krušedol, obratili su se i predsjednik Udruženja vazduhoplovaca Vojvodine Slavoljub Mihajlović, predstavnici udruženja vazduhoplovaca Slovenije i Hrvatske i predsjednik Pokrajinskog odbora SUBNOR-a Svetomir Atanacković.

Spomen-ploča postavljena je na inicijativu Udruženja penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije, veterana Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane /RV i PVO/, kao i Udruženja vazduhoplovaca Vojvodine.

Obilježje je uz odobrenje Eparhije sremske postavljeno u krugu manastira Krušedol.

U saopštenju iz Biroa za odnose s javnošću Pokrajinske vlade se podsjeća da je u aprilu 1941. godine na teritoriji Bačke i Srema, prema nepotpunim podacima, poginulo između 18 i 23 vazduhoplovaca braneći nebo tadašnje Jugoslavije.

Od tog broja, njih 11 je bilo stacionirano na pomoćnom vojnom aerodromu Krušedol – Prnjavor, odakle su 6. aprila poletjeli da brane Beograd i Vojvodinu.

Predsjednik Udruženja vazduhoplovaca Vojvodine Slavoljub Mihajlović rekao je da su u borbi s nadmoćnom njemačkom avijacijom hrabro poginuli piloti – lovci Miloš Žunjić, Karlo Štrbenk, Dušan Borčić, Živica Mitrović, Miha Klavora, Dobrica Novaković, Jovan Kapešić, Branislav Todorović, Milutin Petrov, Vladimir Gorup i Milivoje Bošković.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Milisav Semiz – Zaboravljeni heroj beogradskog neba …

Srpski „Mali prinčevi“ u Jeroplanima iznad Pariza | Jadovno …

Slovačka odlikovala jugoslovenske pilote | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: