fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Posle 22 godina sahranjen Josip Mačinković: Prvo ga klali, pa pucali!

Naši izvori govore da je Mačinković, posle brutalnog mučenja, zaklan, da mu je kamom presečen grkljan, a potom je upucan sa dva hica u glavu.

ŽRTVA Josip Mačinković Foto Privatni album Mačinkovića
ŽRTVA Josip Mačinković
Foto Privatni album Mačinkovića

Na mesnom groblju u Drenovi iznad Prnjavora sahranjen je Josip Mačinković, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, koji je identifikovan posle 22 godine od smrti na ozrenskoj koti Podcjelovo, u opštini Zavidovići (FBiH), a koga su svirepo ubili mudžahedini i pripadnici tzv. Armije BiH.

„Novosti“ otkrivaju da je ovaj tada 21-godišnji pripadnik VRS, inače hrvatske nacionalnosti, živ dospeo u ruke krvnika. Naši izvori govore da je Mačinković, posle brutalnog mučenja, zaklan, da mu je kamom presečen grkljan, a potom je upucan sa dva hica u glavu.

– To je potvrdio i nalaz patologa veštaka Željka Karana. Zarobljenom srpskom borcu grkljan je presečen sečivom, a glava mu je delom raznesena sa dva metka, ispaljena iz neposredne blizine – kaže, za „Novosti“, Goran Krčmar, načelnik Odeljenja za traženje nestalih.

Neobeleženo gubilište otkriveno je u martu ove godine, a tačnu lokaciju srpskoj strani dojavili su Bošnjaci.

– Godinama sam čovek bez sna, a taj užasan prizor ne samo da ne iščezava, nego sve više pritiska. Olakšao sam svoju dušu, a on, jadnik, neka počiva u miru – obrazložio je svoj postupak svedok Bošnjak.

Ovom svedoku, srećom, u neizbrisivom sećanju je ostalo da je Mačinković, pre 22 godine, pokopan na 25. koraku od mesta gde je zaklan.

– Tu, na ozrenskoj gredi Podcjelovo – Stjepanski Potok, pronađen je 7. maja. Otkopan je s nogama vezanim žicom – potvrdio je Krčmar, za „Novosti“.

Zlosrećni Josip je bio jedno od trinaestoro dece Jure i Marice Mačinković. Njegov identitet je utvrđen na osnovu DNK analize, a ovih dana identitet su potvrdili i članovi porodice. Sahranili su ga u rodnoj Drenovi, u prisustvu mnogobrojnih komšija i saboraca.

Mačinković je zarobljen 27. maja 1995. godine, a sa njim je tih dana nestalo više od 50 pripadnika Prnjavorske lake brigade, branilaca koridora Ozren – Vozuća, kao najstarijeg grudobrana Srpske. Mudžahedini i pripadnici tzv. Armije BiH nisu imali milosti ni prema ranjenima, ni prema zarobljenima, pa se niko od njih pedesetak nije vratio živ, a mnogi se i danas vode kao nestali. Međutim, za razliku od Bošnjaka kojima je savest progovorila, sudije i dalje dele (ne)pravdu.

– Za mnogobrojne zločine mudžahedina glavnokomandujući tzv. ABiH Rasim Delić dobio je sramne tri godine zatvora?! A Ratko Mladić, glavnokomandujući VRS, koji je Srbe branio od tih glavoseča, takođe u haškom procesu, upravo je dobio doživotnu robiju – ne krije ogorčenje Goran Krčmar.

KRVAVI LANČIĆ

Odmah po ekshumaciji, na vratu Josipa Mačinkovića uočen je zlatni lančić.

– Bio je sav krvav, pa se niko od nas nije usudio da ga uzme sebi, bojeći se da je takvo zlato prokleto – objasnio je svedok Bošnjak.

Autor: N. Đurić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Identifikovan pripadnik Vojske Republike Srpske | Jadovno …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: