Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Posle 22 godina sahranjen Josip Mačinković: Prvo ga klali, pa pucali!

Datum objave: ponedeljak, 27 novembra, 2017
Veličina slova: A- A+

Naši izvori govore da je Mačinković, posle brutalnog mučenja, zaklan, da mu je kamom presečen grkljan, a potom je upucan sa dva hica u glavu.

ŽRTVA Josip Mačinković Foto Privatni album Mačinkovića
ŽRTVA Josip Mačinković
Foto Privatni album Mačinkovića

Na mesnom groblju u Drenovi iznad Prnjavora sahranjen je Josip Mačinković, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, koji je identifikovan posle 22 godine od smrti na ozrenskoj koti Podcjelovo, u opštini Zavidovići (FBiH), a koga su svirepo ubili mudžahedini i pripadnici tzv. Armije BiH.

“Novosti” otkrivaju da je ovaj tada 21-godišnji pripadnik VRS, inače hrvatske nacionalnosti, živ dospeo u ruke krvnika. Naši izvori govore da je Mačinković, posle brutalnog mučenja, zaklan, da mu je kamom presečen grkljan, a potom je upucan sa dva hica u glavu.

– To je potvrdio i nalaz patologa veštaka Željka Karana. Zarobljenom srpskom borcu grkljan je presečen sečivom, a glava mu je delom raznesena sa dva metka, ispaljena iz neposredne blizine – kaže, za “Novosti”, Goran Krčmar, načelnik Odeljenja za traženje nestalih.

Neobeleženo gubilište otkriveno je u martu ove godine, a tačnu lokaciju srpskoj strani dojavili su Bošnjaci.

– Godinama sam čovek bez sna, a taj užasan prizor ne samo da ne iščezava, nego sve više pritiska. Olakšao sam svoju dušu, a on, jadnik, neka počiva u miru – obrazložio je svoj postupak svedok Bošnjak.

Ovom svedoku, srećom, u neizbrisivom sećanju je ostalo da je Mačinković, pre 22 godine, pokopan na 25. koraku od mesta gde je zaklan.

– Tu, na ozrenskoj gredi Podcjelovo – Stjepanski Potok, pronađen je 7. maja. Otkopan je s nogama vezanim žicom – potvrdio je Krčmar, za “Novosti”.

Zlosrećni Josip je bio jedno od trinaestoro dece Jure i Marice Mačinković. Njegov identitet je utvrđen na osnovu DNK analize, a ovih dana identitet su potvrdili i članovi porodice. Sahranili su ga u rodnoj Drenovi, u prisustvu mnogobrojnih komšija i saboraca.

Mačinković je zarobljen 27. maja 1995. godine, a sa njim je tih dana nestalo više od 50 pripadnika Prnjavorske lake brigade, branilaca koridora Ozren – Vozuća, kao najstarijeg grudobrana Srpske. Mudžahedini i pripadnici tzv. Armije BiH nisu imali milosti ni prema ranjenima, ni prema zarobljenima, pa se niko od njih pedesetak nije vratio živ, a mnogi se i danas vode kao nestali. Međutim, za razliku od Bošnjaka kojima je savest progovorila, sudije i dalje dele (ne)pravdu.

– Za mnogobrojne zločine mudžahedina glavnokomandujući tzv. ABiH Rasim Delić dobio je sramne tri godine zatvora?! A Ratko Mladić, glavnokomandujući VRS, koji je Srbe branio od tih glavoseča, takođe u haškom procesu, upravo je dobio doživotnu robiju – ne krije ogorčenje Goran Krčmar.

KRVAVI LANČIĆ

Odmah po ekshumaciji, na vratu Josipa Mačinkovića uočen je zlatni lančić.

– Bio je sav krvav, pa se niko od nas nije usudio da ga uzme sebi, bojeći se da je takvo zlato prokleto – objasnio je svedok Bošnjak.

Autor: N. Đurić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Identifikovan pripadnik Vojske Republike Srpske | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top