fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Посланик Бундестага Јосип Јуратовић: Србија је преузела штафету зла од фашистичке Немачке. Србија треба да се суочи са својом прошлошћу

„Кад говорим о штафети зла мислим на фашистичку Немачку. Гледајте само филмове, културу. Где је та Србија?“
ФОТО: Снимак екрана

Посланик немачког Бундестага Јосип Јуратовић, говорећи о преговорима Београда и Приштине, каже да је у причи „немачко-немачки“ споразум из 1972. и да постоји могућност где није кључно да се сада тражи да се мења Устав.

Јуратовић поручује да је јако битно да дође до договора и да регион „коначно може да се стабилзује на путу у Европску унију.

„То је битно за Србију и за Косово, желимо да регија буде стабилна. Мислим да је то добар предлог и да би га требало прихватити и направити јасну агенду како да се имплементира“, сматра Јуратовић.

Уколико не дође до прихватања споразума, Јуратовић сматра да клима за даљи развој на економском плану и међународној сарадњи неће бити повољна.

„Економија иде тамо где има сигурност за профит, а сигурност треба и функционалан систем, демократско уређење, па исто тако мора бити повезан у структуре, како у регији тако и по питању тржишта. У земљу у којој је ризик за успех 50-50 нећу ићи. Она земља где ми је могућност успеха и сносим ризик 5 до 10 одсто та ми је повољнија. У том случају је Вучић у праву да ће се то одразити на даљи развој Србије и по економском а даље и по осталим питањима битним за будућност Србије“, рекао је посланик Бундестага.

На питање да ли Берлин има разумевање за Србију, Јуратовић каже да се „барем очекује неки корак напред“.

„Свесни смо чињенице да обе стране имају проблем са Уставом, како имплементирати договор. На неки начин је то решено, у причи је „немачко-немачки“ споразум из 1972. Постоји могућност где није кључно да се сада тражи да се мења устав. Тај цео процес се не ради да би се ту нека политичка обећања испуњавала, него се пре свега ради за људе који су жељни мира и стабилности, који желе нормално да путују. Да се концентришемо на оно што су потребе људи а не политичке амбиције“, рекао је.

Да ли се споразум две Немачке може применти? Јуратовић каже да тамо где има политичке воље има и пута.

„Не ради се о два народа, имамо у регији више народа. Цела регија жели у ЕУ. И ЕУ се састоји од више народа, али имамо заједничку демократску платформу, споразум, сви смо грађани ЕУ и управо то желим за регију. То мора бити циљ“, сматра.

„Србија је нажалост преузела штафету зла од Немачке“, рекао је недавно Јуратовић за DW.

„Кад говорим о штафети зла мислим на фашистичку Немачку. Гледајте само филмове, клутуру. Где је та Србија? Али узмимо сада какву слику даје Србија према ван. Ја имам много пријатеља у Србији, та слика није добра, када гледате филмове некада су фашистички Немци били криминалци у филмовима, сада гледам филмове, ту је реч о криминалцима Србима. Треба Србија да се суочи са својом прошлошћу, да прихвати чињеницу да је највећу штету нанео Милошевић и да се та политика и даље провлачи. Желим да кажем својим пријатељима више Ђинђића, мање Милошевића. За бољу будућност Србије треба више Ђинђића. Верујем да вам је поређење засметало, можда је преслободно, али је добронамерно“, наводи Јуратовић.

Извор: НСПМ / Н1

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: