Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Porušena kuća u kojoj je živeo Draža Mihailović

Đeneral Draža Mihailović
Đeneral Draža Mihailović

Ovih dana porušena je skromna porodična kuća u Bregalničkoj ulici broj 24 u Beogradu (opština Zvezdara), u kojoj je do Drugog svetskog rata, odnosno do 1941. godine, imao prebivalište prvi gerilac porobljene Evrope, pukovnik, u toku rata general, ministar vojske i komandant Jugoslovenske kraljevine vojske u otadžbini, Dragoljub Draža Mihailović.

Na licu mesta istaknuta je tabla koja informiše da je to učinjeno po odobrenju Sekretarijata za urbanizam grada Beograda. Osim toga, na tabli se nalazi prikaz budućeg izgleda višespratne stambene zgrade, kao i drugi podaci vezani za izdato odobrenje. Pitam se da li je to trebalo uraditi. Mi zatiremo mnoge tragove naše prošlosti.

Ja sam verovatno poslednji živi komšija koji pamti živog Dragoljuba Dražu Mihailovića kao pukovnika. Pamtila ga je i moja prva tadašnja komšinica, sada pokojna Ružica Sokić, naša značajna dramska umetnica. Predlažem da Srpski četnički pokret, kada to do sada nije učinjeno, na fasadi buduće višespratnice postavi obeležje (tablu) na kojoj će pisati da je tu živeo, u našem glavnom gradu, Dragoljub Draža Mihailović, čovek koji je svojim saborcima rekao da u srpskom jeziku ne postoji reč „kapitulacija”. Mislim da to ne bi trebalo nikog da povređuje.

Pre nešto više od godinu dana rehabilitovanom Dragoljubu Draži Mihailoviću ukazana je, na Ravnoj gori, pred njegovim spomenikom, visoka državna počast svih rodova Vojske Srbije, uz odavanje pošte polaganjem venaca i veliku medijsku pažnju.

Mihailo D. Đorđević
Beograd

Politika

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: