fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Porodice Srba ubijenih na KiM: Plašimo se pristrasnosti suda

Porodice Srba ubijenih na KiM sastale se sa predstavnicima haškog pravosuđa zbog brojnih nejasnoća. Trifunović: Osnovale ga zemlje koje su priznale jednostranu nezavisnost Kosova

Milorad Trifunović
Milorad Trifunović

Uprkos očekivanjima da Specijalni sud za ratne zločine koje su počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova odgovori svojoj nameni, iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji ističu bojazan da bi rad ovog suda mogao biti političke prirode.

Osim primedaba na odugovačenje sa početkom rada i promene nekoliko tužilaca, Milorad Trifunović, koordinator Udruženja kidnapovanih Srba na KiM, boji se pristrasnosti u njegovom radu, pogotovo što su, kako podseća, Specijalni sud za zločine OVK osnovale zemlje koje su, kaže, priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

– Bojimo se birokratskih procedura, ali i toga da li će ovaj sud zaista odgovoriti svojoj nameri, budući da je početak njegovog rada dosad odlagan više puta – ističe u razgovoru za naš list Trifunović, koji kaže da su porodice kidnapovanih i ubijenih Srba nedavno imale susret sa predstavnicima Haškog tribunala, na kojem su pokušale da saznaju i reše mnogobrojne nejasnoće u vezi sa radom ovog suda.

Pitali su ih, kaže, zašto porodice ne mogu samostalno da angažuju advokate koje žele, već one koje im sud predloži.

– Džefri Najs, nekadašnji tužilac koji je optužene Srbe u Hagu osudio na više od hiljadu godina, sada je advokat osumnjičenih, a nama se nameću advokati koje je sud izabrao – napominje Trifunović. – Pitali smo ih možemo li očekivati procesuiranje onih koji su trenutno na vlasti na KiM, budući da su neki od njih išli na saslušanja u Hag i vraćali se potom na radna mesta u kosovskim institucijama.

Ipak, uprkos bojazni od pristrasnosti u radu Specijalng suda za zločine tzv. OVK, porodice kidnapovanih i nestalih tj. ubijenih Srba na KiM nadaju se da će pravda naći put i da će odgovorni za kidnapovanja i ubistva njihovih najmilijih posle gotovo dve decenije odgovarati za svoja nedela.

PRIZNAĆE SVA SVEDOČENjA

– Pitali smo da li će svedočenja onih koji su u međuvremenu preminuli, data pisanim, audio ili video putem, biti validna. Dobili smo potvrdan odgovor – napominje Trifunović, koji ističe da su porodice predale kompletan materijal za 270 bivših pripadnika OVK i zločine koje su počinili.

Autor: D. ZEČEVIĆ

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: