fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Поређење Бањалуке и Блајбурга – наставак релативизације усташтва

Блајбург

Од нашег сталног дописника

Бањалука – „Ко би то требало да дође у Бањалуку па да види како је овај град исти Блајбург”, упитао је новинар Славиша Сабљић бањалучког бискупа Фрању Комарицу.

„Ко је то побио Хрвате у Бањалуци током Последњег рата, коме је од Хрвата одузет њихов идентитет и ко то од Хрвата у Бањалуци нема право на родно место?”, питања су која је Сабљић у писму поставио бискупу Комарици. „Како, господине Комарица, можете да се не сетите да су уочи масакра у Дракулићу код Бањалуке ваши преци прво потровали све псе да не би сутрадан лајали када црнокошуљаши – а неки од њих су касније скончали у Блајбургу – буду клали више од 2.000 православаца? Како имате срца говорити о Блајбургу, а тога се не сетити?”, пита Сабљић.

Иступ бањалучког бискупа следи покушаје да се Јасеновац прикаже као Радни логор и место у коме су Хрвати страдали од комуниста

Да ли непристојно поређење које је бискуп Комарица направио између Бањалуке и Блајбурга, то јест између Другог светског рата и последњег рата, представља наставак оног што је последњих месеци започето у Хрватској? Многи су у свету и региону догађаје у Хрватској оквалификовали као обнављање усташтва и настојање да се стави знак једнакости између жртава усташког и комунистичког режима, уз забрињавајуће покушаје да се Јасеновац прикаже као радни логор, па чак и место страдања Хрвата од стране комунистичких власти. У том су логору Усташком руком убијани Срби и из Бањалуке, као и Поткозарја, Градишке и околине, што су места у којима због усташких злодела деценијама након рата није било Регрута за војску.

Необично је да Комарица подсећа Само на то што у Бањалуци услед протеривања и одласка данас не живи 28.000 Хрвата, колико их је било пре рата, већ свега неколико хиљада, не само добро Знајући за истребљења српског Народа са ових простора у време НДХ већ и на све оно што се Деведесетих година дешавало са Србима у Хрватској који су тамо живели одвајкада, а сада их више нема. Након акција „Бљесак” и „Олуја” велики број преосталих Хрвата и јесте отишао из Бањалуке.

„Ми смо овде Блајбург. То је мука и то сам желео у Блајбургу да поручим. Људи, шта ви говорите овде. Дођите у Бањалуку па видите, тамо је Блајбург. Где су Бањалучани, зашто су они побијени, зашто је њима одузето право на идентитет? Немају право на своје родно место. То је Блајбург за мене”, рекао је Комарица након састанка са председником Хрватског сабора Жељком Рајнером одговарајући на питање новинара из РС зашто је 14. маја ишао у Блајбург где је, како је пренела Хина, предводио мису.

Америчка агенција АП комеморацију у Блајбургу видела је као окупљање хиљада екстремних десничара, од којих су многи носили Обележја и заставе усташког режима, оценивши да овогодишња комеморација у Блајбургу „долази на крилима узлета екстремне деснице у Хрватској Након парламентарних избора”.

„Комеморацији на Блајбургу Присуствовао је низ високих званичника хрватских Власти и Католичке цркве. Од преузимања власти у јануару, хрватске власти нашле су се на удару критика због гурања главе у песак пред порастом десног екстремизма и релативизације усташких злочина”, истиче америчка агенција.

Председник Републике Српске Милорад Додик Оценио је да је бискуп поређењем Бањалуке и Блајбурга увредио не само живе Становнике Бањалуке, Поткозарја и целе Српске, већ и мученике који пострадаше на бројним стратиштима у Другом светском рату.

„До сада вам се нисам обраћао на Овакав начин, али повода за овакво обраћање било је више. Сматрао сам да је у држави порушеног поверења Понекад добро и прећутати неке ствари зарад вишег Циља и да би преписка с вама, ма како утемељена била, Нас све заједно удаљила од тог циља. Међутим, иступом, када сте не трепнувши поредили Бањалуку са Блајбургом, пређена је граница трпљења, коју смо, свако са своје позиције, дужни да одржавамо”, истакао је Додик у писму Комарици. Додик је навео да је ничим неизазваном изјавом Комарица дирнуо у „најсветије мученике којима је помен одржан пре неки дан у Доњој Градини, и не само у њих, већ и оне у Дракулићу и бројним стратиштима из Другог светског рата у и око Бањалуке.”

„Сигуран сам да знате да су неке од блајбуршких жртава одговорне за наше страдање у Поткозарју, Бањалуци и Доњој Градини, али да ниједна Од наших жртава није одговорна за смрт људи којима сте служили мису у Блајбургу. Стога је поређење Бањалуке и Блајбурга у најмању руку страшно”, нагласио је Додик.

Пише: Младен Кременовић

Извор: ПОЛИТИКА, четвртак 19 мај 2016., стр. 4

 

Везане вијести:

Додик оштро одговорио бањалучком бискупу Комарици

Сабљић о изјави Комарице: Срамне изјаве човјека који се завјетовао да шири помирење

Бискуп Комарица: Бањалука је за мене Блајбург

Сутра у Бањој Луци: Промоција књиге „ПРЕШУЋИВАНИ ЗЛОЧИН“

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: