fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PORAZ ERDEMOVIĆA I RAZBIJANjE DOGME O BROJU UBIJENIH

Hag.jpg

BANjALUKA, 6. MARTA (SRNA) – Haško tužilaštvo doživjelo je težak poraz tokom svjedočenja Dražena Erdemovića u procesu koji se vodi protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, ocjenjuju advokatski timovi bivšeg predsjednika RS i generala Ratka Mladića.

Karadžić je prilikom unakrsnog ispitivanja krunskog svjedoka tužilaštva za zločine u Srebrenici nesvjesno uspio da od Erdemovića izvuče brojne odgovore koji se ne uklapaju u scenario prema kojem je tadašnji vojni i politički vrh Srpske naredio masovna ubistva srebreničkih Bošnjaka, piše „Pres“.

Miodrag Stojanović, član tima odbrane generala Mladića, rekao je da tvrdnja Erdemovića koji je, pritisnut Karadžićevim pitanjima pred sudskim vjećem izjavio da „nikad nije rekao da je na farmi Branjevo ubijeno 1 200 Bošnjaka“, predstavlja ključ kojim se razbija dogma haškog tužilaštva o broju ubijenih u Srebrenici.

Šef Tima Karadžićeve odbrane Goran Petronijević kaže da je bivši predsjednik RS „prokrčio široku prtinu“ odbrani generala Mladića koja će, zahvaljujući tome, lakše da dokazuje besmislenost optužbi za genocid u Srebrenici.

Stefan Karganović, ugledni američki advokat srpskog porijekla, smatra da je tim generalove odbrane izvukao najveću korist iz tog unakrsnog ispitivanja, iako Karadžić nije uspio da u potpunosti iskoristi priliku da Erdemovića potpuno diskredituje kao svjedoka na kome se zasniva optužnica za genocid u Srebrenici.

„Erdemovićevo priznanje da ne zna tačan broj ubijenih i da prilikom ubistava nije bio vođen mišlju da Bošnjaci kao narod treba da budu istrebljeni pruža fantastičnu priliku odbrani generala Ratka Mladića da ga potpuno `razbije` kad se bude pojavio kao svedok u njegovom predmetu“, rekao je Karganović.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: