fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Попис српских жртава на више од 1.000 страна приводи се крају

Републички центар за истраживање рата и тражење несталих Републике Српске завршава највећи пројекат.

Милорад Којић Фото: Д. Поздеровић

Све српске жртве из рата у БиХ, за период 1991-1995. године, наћи ће се у публикацији коју ће објавити Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица. Публикација ће бити објављена на око 1.000 страница и у завршној фази је њена израда, потврдио је за „Новости“ Милорад Којић, директор поменутог центра.

– Реално је да публикација са пописом свих српских жртава буде објављена у наредна четири месеца. Од јула 2013. активно се ради на изради пописа српских жртава у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. Ово је један веома обиман посао који је захтевао максималну озбиљност и професионалност како би тај документ био без грешке. На овај начин добијамо свеобухватну слику страдања Срба у периоду од 1991. до 1995. године – истиче Којић.

Биће спречен било какав покушај ревизије историје и умањивање српских жртава из протеклог рата, а како се покушава урадити са бројем страдалих Срба у Јасеновцу!

Он каже да ће Српска тако први пут добити списак свих српских жртава из протеклог рата, а које су документоване на начин да ће бити спречен било какав покушај ревизије историје и умањивање српских жртава из протеклог рата, а како се покушава урадити са бројем страдалих Срба у Јасеновцу.

– У публикацији ће бити документовано 34.930 страдалих Срба. Поред имена и презимена налазе се и околности страдања, место страдања и статус настрадалог. Поред идентитета у базу података Центра унесено је и 89.273 документа за 34.930 Срба убијених у протеклом рату у БиХ – појашњава Којић.

Он даље каже да ће публикација бити и јавно доступна, али и послата на многе адресе.

– Желимо и да представници међународних организација исто добију овај документ и сигурно ће бити послата на многе адресе у иностранству. Поред тога и домаће институције ће добити примерке – појашњава Којић.

Када је реч о прикупљању доказне документације, Којић је навео да је Републички центар наставио са прикупљањем, истичући да се тренутно у поседу Центра налази више од четири милиона страница:

– Настављен је активан рад на прикупљању чињеница и доказа о женама жртвама рата српске националности. У бази података Центра унето је 1.775 имена жена од којих су већина биле жртве сексуалног злостављања и других облика тротуре.

Фото Д. Поздеровић Архива Центра

Он је навео да је Републички центар наставио са пројектом „Деца жртве рата, напомињући да је ове године издата публикација која говори о страдању 12 бањалучких беба под називом „Шта су скривиле?“.

– Републички центар је започео са реализацијом активности које се односе на евидентирање свих масовних стратишта, односно израде Атласа злочина. Имамо евидентирана сва масовна стратишта, а тренутно обрађујемо свако појединачно са свим неопходним елементима – појаснио је Којић.

ЗАТВОРСКЕ КАЗНЕ

Републички центар континуирано прати рад Тужилаштва и Суда БиХ, истичући да су Срби у 56 одсто случајева оптужени за ратне злочине. Према њиховим подацима, Србима је до сада укупно изречено 1.855,5 година затвора, што је 71 одсто укупних затворских казни, док је за злочине над Србима до сада правоснажно осуђено 48 лица и изречено им 356,5 година затвора, што чини 14 одсто.

Аутор: С. Мишљеновић

Извор: НОВОСТИ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

One Response

 1. O kotlovnici niko nije istrazivao!_
  SPALJIVANJA
  Naselje Alipasino polje „A“ faza: u kotlovnici na cvrsto gorivo
  . Avdo Hebib je direktni naredbodavac. Eto, i tako se desilo da je veliki broj pobijenih Srba netragom nestao, i eto, zato u Sarajevu pouzdano znaju da ti ljudi neće nikad biti pronađeni. LJUBOMIR (Đure) Bogdanović (1944.) pokupljen je 8. avgusta iz svog stana na Alipašinom Polju. Poslednji put viđen u Kotlovnici u ovom naselju gde je verovatno i ubijen, pa spaljen, poput mnogih Srba koji su tu skončali. Alipasino Polje – u kotlovnici na cvrsto gorivo, radio je Causevic Hazim. On je kljucni svjedok I izvrsilac spaljivanja tijela opljackanih, silovanih I unakazenih tijela zrtava muslimanske vojske. (izvor informacije Srdjan Covic, skolski su drugovi), Вaлeнтинa Миовчић, silovana I spaljena- 3917. Миовчић (Мирко) Валентина 1975-1993
  Dvadesetak svjedoka tvrdi da su na Alipašinom Polju pobijeni Srbi spaljivani u ovdašnjoj toplani. Prema njihovim riječima, svakog jutra vazduhu se osjećao jak miris sagorjelog tjela, jer je neljudski posao obavljan noću.
  Informacija iz srpskih medija.(Kotlovnicu niko ne spominje).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: