fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PONOVO PRIJETNjE OSOBLjU I IMOVINI MANASTIRA KARNO

Manastirska_crkva_Pokrova_Presvete_Bogorodice_u_Karnu_kod_Srebrenice-9ea030cdIguman manastira Karno kod Srebrenice, arhimandrit Luka Babić izjavio je danas Srni da je nepoznato lice počupalo metalne stubove koji su bili ubetonirani u zemlju radi izgradnje ograde oko manastirskog posjeda.

On je naveo da je o ovom incidentu obaviješten juče u popodnevnim časovima.

„Radnik na manastirskom imanju Petar Erak obavijestio me je da je muškarac koji je izvaljivao iz ležišta metalne stubiće psovao nekome majku. Kada smo izašli da vidimo šta se desilo, na seoskom putu smo vidjeli Ismajila Alića da vozi svoj traktor prema selu Grujičići, a nakon toga smo čuli nekoliko pojedinačnih pucnjeva iz vatrenog oružja“, rekao je Babić.

On ističe da je o tome obavijestio Stanicu javne bezbjednosti Srebrenica i policijska patrola je ubrzo došla na lice mjesta.

Utvrđeno je da je počupano 25 zabetoniranih metalnih stubova-kolaca i da su bačeni u manastirsko dvorište, te da pričinjena šteta iznosi oko hiljadu KM.

Prema nezvaničnim saznanjima, policija je prilikom pretresa kuće kod Alića pronašla tri puške, od kojih dvije vojničke, zatim optički nišan i još neku vojnu opremu i municiju.

Babić kaže da se ugrožavanje bezbjednosti manastira Karno ponavlja i da je do sada zabilježeno nekoliko incidenata.

„Načelnik opštine (Srebrenica) Ćamil Duraković je, prilikom napada lovačkog psa na mene i posjetioce manastira zimus, izjavio da je to slučajan i nenamjeran incident, ali sada se vidi da se napadi na manastirsku imovinu i osoblje ponavljaju i da to više nije slučajnost, a vlast ništa ne preduzima da se to spriječi“, ističe Babić.

On traži da se manastiru nadoknadi materijalna šteta, te zahtijeva da se pokrene krivična odgovornost protiv lica koje je pričinilo štetu, psovalo, pucalo i prijetilo manastirskom osoblju o čemu je obavijestio Njegovu svetost episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma.

„Tražim od nadležnih da se posveti posebna pažnja da bi se sačuvala bezbjednost manastira Karno i njegovog osoblja, kao i vjernika koji u velikom broju u toku ljeta posjećuju ovaj hram“, rekao je Babić, ističući da Ismail Alić posjeduje lovačko naoružanje koje mu je potrebno oduzeti, jer je u više navrata prijetio osoblju i ugrožavao bezbjednost manastira.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

O PAKLU STRADANjA: Kroz srpska sela srebreničkog kraja …

GODIŠNjICA POGROMA SRPSKOG … – Jadovno 1941.

Krsni hod po Srpskim zemljama – Jadovno 1941.

Podrinje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: