fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ponovo porušena spomen-ploča nestalim srpskim novinarima

Ponovo porušena spomen-ploča nestalim srpskim novinarima
Ponovo porušena spomen-ploča nestalim
srpskim novinarima

Spomen-ploča nestalim srpskim novinarima na Kosovu i Metohiji Đuri Slavuju i Ranku Pereniću porušena je četvrti put od njenog postavljanja kod Orahovca.

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije su osudili ponovno rušenje spomen-ploče novinarima Radio Prištine koji su oteti 21. avgusta 1998. godine na putu Velika Hoča–Zočište.

Nepoznate osobe polomile su i odnijele ploču na kojoj je pisalo na srpskom i albanskom jeziku: „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih“. Na mjestu obilježja ostali su samo stubovi.

Novinari su zatražili od međunarodnih i kosovskih institucija da najzad otkriju ko iz godine u godinu čini ovaj vandalizam, javlja Tanjug.

Budimir Ničić, predsjednik DNKiM, koje djeluje u okviru UNS, kaže da ne zna ko ruši ovu tablu godinama, a odgovor na to pitanje treba da pruži policija.

„Sumnjamo da to radi neko čija savest nije mirna, ko se plaši i ko je direktno ili indirektno odgovoran za njihov nestanak“, rekao je Ničić i dodao da će ubrzo postaviti novu tablu.

Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište, skrenuli na pogrešan put i prešli na teritoruju koju je kontrolisala takozvana Oslobodilačka vojska Kosova.

Bili su u automobilu „Zastava 128“ plave boje koji nikada nije pronađen.

Skrnavljenje mjesta na kom su nestali novinari i rušenje spomen-ploče svaki put je prijavljeno policiji, ali počinioci nikada nisu otkriveni.

UNS i DNKiM traže od Euleksa i kosovske policije da konačno počnu da odgovorno rade svoj posao i obavijeste javnost šta su preduzeli kako bi bili pronađeni i kažnjeni kidnaperi novinara.

Nakon nestanka Slavuja i Perenića na Kosovu i Metohiji do 2005. godine nestalo je i ubijeno sedam srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika.

Novinar i prevodilac Aleksandar Simović i fotoreporter Momir Stokuća ubijeni su 1999. godine, a radnik RTV Priština Mile Buljević je nestao iste godine.

Među nestalim novinarima je Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, koji je nestao 2000. godine. Ubijeni su i novinari lista „Bota sot“ Bekim Kastrati 2001. i Bardilj Ajeti 2005. godine.

Nijedna otmica i ubistvo novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji nije rasvijetljeno.

Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Četrnaesta godišnjica otmice srpskih novinara na KiM

Srpski novinari napadnuti u Obiliću

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: