Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Četrnaesta godišnjica otmice srpskih novinara na KiM

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/protest_novinara_u_pristini.jpg

Danas se navršava 14 godina od otmice novinara Radio televizije Priština Đuro Slavuja i Ranka Perenića na putu između Velike Hoče i Zočišta.

Do danas ništa nije učinjeno da se rasvetli ko je organizovao i oteo Đura Slavuja, Ranka Perenića ali i Marjana Melonašija, Ljubu Kneževića i ko je ubica Aleksandra Simovića i Momira Stokuće.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKIM) već nekoliko godina za redom od kosovske Opštine Orahovac traže dozvolu da na mestu gde su kolege Perenić i Slavuj oteti, postave spomen ploču u znak sećanja na sve nestale kolege.

Međutim, iz Opštine Orahovac, koja funkciopniše po sistemu „Vlade Kosova“, UNS-u i DNKIM-u do danas nije odgovoreno.

Ove godine novinari će 30. avgusta na putu između Velike Hoče i Zočišta, kod Orahovca obeležiti godišnjicu nestanka novinara.

Đuro Slavuj i Ranko Perenić oteti su na novinarskom zadatku 21. avgusta 1998. Trebalo je da u manastiru Zočište urade prilog o otmici i povratku monaha u ovaj manastir. Na putu su ih oteli pripadnici OVK, a od tada im se gubi svaki trag.

Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta `99. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog „Jedinstva“ i dopisnik „Politike“ otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica.

Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je u 9. septembra 2000. godine u Prištini, a Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine.

 

Izvor: NSPM

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: