fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Поновљени вандализам на православном гробљу у Вуковару

На православном гробљу у Вуковару непознати починилац или више њих уништио је неколико надгробних споменика.

Пише: Маја Милановић

Неколико грађанки Вуковара које редовно обилазе споменике својих предака на старом православном гробљу у Вуковару приметиле су да је неколико надгробних споменика оскрнављено и порушено. Председник Заједничког већа општина из Вуковара Дејан Дракулић, вуковарски свештеник Саша Кузмановић и заменик градоначелника Вуковара и председник градске организације СДСС-а Срђан Колар у понедељак, 9. јануара, обишли су уз присуство полиције наведено гробље са жељом да починилац што пре буде пронађен.

– Данас смо овде дошли на православно гробље где је по сазнањима наших суграђанки три или четири споменика насилно порушено. Међутим, када смо дошли видели смо да је то у питању десетак споменика. То је већ трећи вандалски догађај уназад два до три месеца који се дешава на нашем старом православном гробљу у граду Вуковару. Случај смо пријавили полицији, очекујемо стручне људе који ће то све да прегледају и, ако је могуће, уоче некакве трагове. Овај вандалски чин који сигурно није добронамеран, десио се између петог и шестог јануара, управо пред Божић. Верујемо да је то направљено од лица који не знају шта чине и коју поруку могу послати са оваквим чином – изјавио је заменик градоначелника града Вуковара и председник градске организације СДСС-а Срђан Колар.

vandalizam na pravoslavnom groblju u Vukovaru Dejan Drakulić Srđan Kolar Saša Kuzmanović

Оштећено је десетак споменика на којима су имена умрлих већином исписана на ћирилици, оштећене су слике или потпуно порушени надгробни споменици. Јасна је порука починилаца с обзиром на то у којем периоду је почињен овај вандалски чин, јер су православни верници управо тих дана прослављали најрадоснији хришћански празник Божић који позива на љубав, разумевање и поштовање.

vandalizam na pravoslavnom groblju u Vukovaru Dejan Drakulić

– Ово је нешто неприхватљиво, лоша порука заједници и не можемо да разумемо никога ко такве ствари ради, без обзира које је националности или вероисповести. То је посебна порука с обзиром да се десило на датуме када православни верници прослављају Бадњак и Божић, али морамо бити сабрани, сачекати да полиција одради свој посао и на нама је даље да настојимо те споменике да обновимо. У сарадњи са градском фирмом Комуналцем потрудићемо се да видимо на који начин и којим средствима ће се порушени споменици обновити и вратити у пријашње стање јер је то за нас изузетно важно. То је историја нашег народа и управо када желите да упознате неко место одете на гробље и видите који су ту људи живели и у ком периоду –закључио је председник Заједничког већа општина Вуковар Дејан Дракулић.

Извор: П-портал

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: