Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

PONORI ZLA: Strip u kome je opisana burna istorija Hercegovine

Datum objave: četvrtak, 1 marta, 2018
Veličina slova: A- A+

Srpska istorija 1941–1945. najpre bi se mogla opisati, po oceni Žarka Vidovića, kao „logoraška istorija“ i to je srpski narod, tada nastanjen na području Nezavisne države Hrvatske, ponajpre osetio. Jasenovac je za sva vremena postao simbol svih užasa koje su Srbe pogodili kroz genocid u Baniji i na Kordunu, kroz pokolje u Lici i Slavoniji, kroz masovna bacanja srpske nejači pod nož na Drini, ili u jame u Hercegovini.

Srpski narod u isto vreme, posebno u matici, pogodile su i deobe iz građanskog rata – i one su, prvenstveno kroz podele na „četnike“ i „partizane“ ostale trajne. Ti događaji nisu opteretili samo prošlost, već su se odrazili i na budućnost nacije. Možda njihov spoj nigde nije bio vidljiviji, nego što je to bio slučaj u Hercegovini. Upravo na tom prostoru smeštena je i radnja stripa, rekli bismo i ilustrovanog romana, „Ponori zla“ koji je nastao iz pera Jovana Bratića.

Bratić, inače istaknut u ovom polju stvaralaštva, koji je razradio mnoge motive iz nacionalne istorije, ovoga puta se odlučio da prikaže odjeke svetske istorije u Nevesinju i okolini tokom Drugog svetskog rata. Znalački, sa dobrim istorijskim predznanjem, autor nam ovim putem prikazuje najvažnije ratne epizode i jednostavno oslikava sve složene pojave osobene u njegovom kraju.

On doslovno crta sve ono što smo ranije mogli da čitamo kod Sava Skoka, Drage Mastilovića ili pak Alekse Tepavčevića, a to su zbivanja koja su se tada smenjivala kao na filmskoj traci: slom jugoslovenske države 1941, na čijim ruševinama se formiraju vlasti NDH; ustaški teror, izražen već u prvim mesecima, uz važan oslonac u lokalnom muslimanskom stanovništvu; „drugu nevesinjsku pušku“ i masovni ustanak Srba koji je, u junu 1941, kao takav buknuo među prvima u okupiranoj Evropi; stvaranje slobodne teritorije pod kontrolom do tada jedinstvenih ustanika i nov talas ustaških zločina kojih su se zaista grozili i italijanski oficiri…

Posebno upečatljivo, Jovan Bratić prikazuje genocidne zločine u Koritima i Prebilovcima, koji i danas imaju važno mesto u kolektivnom sećanju srpskog naroda. Međutim, kao istinoljubiv čovek, on pored slika stradanja svojih sunarodnika neće izbeći da se suoči i sa njihovim zločinima u osvetničkim pohodima. Sledeće epizode Bratiće plete oko rascepa u ustaničkom taboru i početka građanskog rata u Hercegovini 1942; ništa manje ubedljivo nego prethodne, on nam daje na uvid i slike srpsko-srpskog sudara, „lijeva skretanja“ i zločine hercegovačkih partizana, te nadu četničkih komandanata da će u kolaboraciji sa Italijanima sprečiti ustaški genocid – i njihovu prevagu na terenu. Ako su nas prve epizode podsećale na filmske kadrove „Noža“ i „Braće po materi“, onda ove definitivno naliče scenama iz „Gluvog baruta“.

Što tokom rata, što u posleratnim progonima, u bratoubilačkom ratu jedan za drugim stradaju njegovi junaci, vođi hercegovačkih rojalista: Damjan Krstić, major Bošković, Jovan Ćetković, Lazar Orlović… Iako su njihova imena navedena pod pseudonimima, iole vispreni čitalac prepoznaće u njima stvarne istorijske ličnosti – Krsta Đerića, Boška Todorovića, Ćetka Petkovića, Petra Samardžića. U ličnosti kapetana Lolovića, čija sudbina ovde nije vidljiva, a koji će poginuti 1945. kada se bude našao u ustaško-partizanskom obruču, ogleda se legendarni Milorad Popović. Posebna važnost Bratićevog stripa leži upravo u činjenici da je njime izvršio vizuelizaciju likova istorijskih ličnosti od kojih su do danas ostale tek po jedna ili nijedna fotografija i tako ih približio novim generacijama i savremenom čitaocu.

Zatim, autor nas vodi u februar 1945, u ponovni prodor partizana u ove predele, kada su već postali pobednici u građanskom ratu i formirali nove vlasti. Prateća pojava njihovog učvršćivanja bili su zločini nad poraženom stranom, koji su u Hercegovini, ponovo, bili posebno surovi. Takav je i opisani zločin nad nevesinjskim devojkama, koji se zaista dogodio u to vreme i na tom mestu. Snage JVuO („četnici“) doživele su pogibelj u odstupanju kroz Bosnu i kroz Sloveniju, a njihovi preostali pripadnici na terenu našli su se kao vukovi u hajci. U posleratnim godinama, u jednoj poteri gine i njegov glavni lik Aleksa: pucao je sebi u glavu da ne bi pao živ u ruke svojoj nebraći pod petokrakom.

Bilo je to doba kada su za komunističke vlasti narodni neprijatelji bila i deca njihovih neprijatelja. Podele iz građanskog rata nastavile se da bubnjaju i decenijama kasnije. Ko je pak bio na kojoj strani i ko čiji, ko zločinac i ko žrtva – teško se zaboravljalo među hercegovačkim pamtišama. Ljudi poput Jovana Bratića sa snažnim srpskim identitetom taj period doživljavali su kao novo ropstvo. U tom kontekstu, treba posmatrati i njegov efektni zaključak: vaskrsenjem imena zabranjenih i umalo zaboravljenih, posle skoro pet decenija, vaskrsavala je i istina.

„Ponore zla“ karakterišu lep jezik (srpsko ćirilično i ijekavsko pismo) i kvalitetne ilustracije. Priča izložena u njima je dinamična i poučna i čita se gotovo u dahu. Autor nije profesionalni istoričar, ali se vidi da je zaljubljenik u istoriju. On je u ovom stripu prosto zabeležio narodno predanje, nevesinjsko. Pritom, njegov ugao gledanja je srpski, u kolektivnom traganju za srpskim stanovištem i srpskim interesom. Jovan Bratić je jedan od onih časnih pojedinaca koji se tom suđenju, u svojoj moći i na svoj način, ovim delom usprotivio.

U Beogradu, 18. 6. 2017.
Nemanja Dević, MA

Svi zainteresovani za nabavku strip albuma Jovana Bratića ,,Ponori zla“ mogu se javiti autoru na adresu: jovobratic@gmail.com
Cijena primjerka 15 KM.

Izvor: Slobodna Hercegovina
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top