fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POMEN UBIJENIM SRPSKIM CIVILIMA U SELU GORNjI MAGAŠIĆI

Polaganje vijenaca pobijenim Srbima iz Gornjih Magašića kod spomen krsta na bratunačkom groblju

Polaganje vijenaca pobijenim Srbima iz Gornjih Magašića

kod spomen krsta na bratunačkom groblju

Prisluživanjem svijeća za pokoj duša i polaganjem cvijeća kod spomen-krsta na bratunačkom gradskom groblju, danas su obilježene 23 godine od ubistva osam srpskih civila iz sela Gornji Magašići kod Bratunca.

Na današnji dan 1992. godine muslimanske snage iz Srebrenice upale su u ovo selo, ubijajući srpske civile koji su kupili sijeno na njivama i starce u dvorištima.

Od osmoro ubijenih, šest su bile žene, među kojima i trudnica Ljiljana Ilić. Ispred kuće zaklani su i spaljeni 85-godišnji Blagoje Popović i njegova supruga Ljeposava.

Iako su svi ubijeni bili civili, za ovaj zločin još niko nije odgovarao.

U Gornjem Magašiću, kao i drugim selima u okolini Srebrenice i Bratunca, muslimanski vojnici pobili su sve stanovnike koje su zatekli, opljačkali pokretnu imovinu i popalili više od 20 kuća i ostalu nepokretnu imovinu.

Mještani su bili na njivama kada je iznenada počela pucnjava u selu. Većina se uspjela izvući iz sela, bježeći u šumu i niz potoke. Ostali su ubijeni mahom na njivama.

„Predmet `Gornji Magašići` je u Tužilaštvu BiH kod postupajućeg tužioca Dževada Muratbegovića. Prema Strategiji za procesuiranje ratnih zločina, do kraja godine mora biti donesena odluka o ovom predmetu, dakle 23 godine od zločina“, rekla je Radojka Filipović, predsjednik bratunačke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Ona je istakla ni za ostale zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju niko nije odgovarao.

Prema njenim riječima, porodice su ogorčene zbog načina rada pravosuđa BiH, selektivnog pristupa predmetima ratnih zločina i pristrasnog dijeljenja pravde, jer godinama Tužilaštvo i Sud procesuiraju Srbe, a opstruišu podizanje optužnica i vođenje postupaka protiv počinilaca zločina nad Srbima.

„Na taj način Bošnjake prikazuju kao žrtve, a Srbe kao agresore i zločince, što brojni dokazi i predmeti o počinjenim zločinima nad srpskim civilima i vojnicima mogu demantovati. Oni te predmete skrivaju i čekaju da svjedoci umru, kako bi zločince oslobodili po ustaljenoj praksi `zbog nedostatka dokaza`“, rekla je Filipovićeva.

Filipovićeva je istakla da su muslimanske snage isti dan napale i susjedno srpsko selo Ježestica, gdje su ubile jednog mještanina.

Radojka Mitrović i Radinka Cvjetinović, čijih je više članova porodice nastradalo u Gornjim Magašićima, kažu da ne vjeruju u pravosuđe BiH i mole se da zločince stigne zaslužena Božija pravda.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Bratunac – Godišnjica zločina u selu Magašići – Jadovno 1941.

JOŠ NEMA KAZNE ZA ZLOČIN NAD SRBIMA – Jadovno 1941.

Srbi u Srebrenici i Bratuncu: Ko će za naše žrtve da piše …

Podrinje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: