Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Pomen u Donjim Grahovljanima za žrtve ofanzive Hrvatske vojske 1991. godine

Datum objave: ponedeljak, 1 januara, 2018
Veličina slova: A- A+

Rekvijem za pakračka sela : U desetak sela, ostali su civili koji su tragično završili i za čijim se posmrtnim ostacima i danas traga

Pomen kod spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata
Pomen kod spomenika
žrtvama Drugog svjetskog rata

Pakrac – U selu Gornji Grahovljani kod Pakraca, 28. decembra prvi put je održan pomen za civilno stanovništvo pakračkog kraja nastradalo krajem 1991. godine. Hrvatska vojska sela zauzela je sela naseljena srpskim stanovništvom. U svakom od tih desetak sela ostali su civili koji su tragično završili i za čijim se posmrtnim ostacima i danas traga. Samo u Gornjim Grahovljanima nestalo je 16 civila, u Branešcima sedam, u Kusonjama desetak, a žrtve se bilježe i u drugim selima. Okupljeni su se kroz molitvu sjetili i civila iz Pakraca stradalih u Pakračkoj Poljani.

– Želimo poslati jasnu poruku: tražimo da se svi nestali pronađu, da se zaustavi politizacija problema nestalih i da svi učinine napore da se pronađu nestali, kako žrtve sa srpske tako i hrvatske strane, jer žrtva je žrtva. Moramo ponovo pokrenuti hrvatske institucije koje se bave ovom problematikom – rekao je Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca i predsjednik VSNM-a Pakraca .

Đorđe Gunjević, predsjednik Gradskog odbora SDSS-a Pakrac i jedan od nekadašnjih stanovnika Gornjih Grahovljana, upoznao je prisutne sa stradanjima ovog sela u oba prošla rata, a govorio je i o bezuspješnim naporima da se pronađu nestali. Pomenu i polaganju vijenaca prisustvovali su mu zamjenik Virovitičko-podravskog župana Igor Pavković, članovi VSNM Pakraca, zamjenica načelnika opštine Dragalić Ranka Milojković, manjinski vijećnici, predstavnici antifašista, mještani i rodbina stradalih.

– Osjećao sam se jadno i žao mi je tih ljudi iz mog rodnog i okolnih sela, rekao nam je Đorđe Gunjević nakon pomena, dodajući da je u tom selu živio do 18. godine. U selu je sedmero ljudi, a samo je jedan stanovnik tamo živio i prije 1991. godine.

– U Srednjim Grahovljanima nema nikog, u Donjim je četvoro ili petoro ljudi, a bilo ih je preko sto. U Derezi je broj stanovnika smanjen, selo Branešci ima ih možda petnaestak, u Ožegovcima ih ima malo. Sve to ostat će pusto za koju godinu – kaže Đorđe. Naglašava kako tijela ubijenih tokom zime 1991. godine nisu nađena.

– Policija i sudstvo na sve ovo su zaboravili. Ipak, ima nas nekolicina koji smo tvrdoglavi, obnovili smo put i groblje – kaže Đorđe.

– Možda bi povratak bio i nešto masovniji, samo da su obnova kuća i reelektrifikacija počeli ranije, nadovezuje se na Đorđa Nikola Ivanović

Autor: Nenad Jovanović / Portal novosti

Izvor: Banija Online

Vezane vijesti:

Godišnjica stradanja Srba iz zapadnoslavonskih sela Kip i Klisa 1991. godine

Vječno srpsko čuđenje ustaštvu
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top