Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

POMEN STRADALIMA 7. JULA

Datum objave: subota, 7 jula, 2012
Objavljeno u Podrinje
Veličina slova: A- A+

Bratunac-groblje.jpg

Obilježavanje 20 godina od stradanja Srba u Podrinju u proteklom ratu i centralna komemorativna manifestacija ove godine biće održani u Bratuncu 7. jula, a ne 12. jula kako je to bilo prethodnih godina.

Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske u konsultacijama sa lokalnim zajednicama, te porodicama poginulih boraca i Srpskom pravoslavnom crkvom, odlučio je da se stradanje Srba u Podrinju, počev od ove godine, obilježava prve subote u julu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, koji je i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, rekao je da je do promjene datuma obilježavanja stradanja došlo zbog toga što je obilježavanje koje je ranijih održavano 12. jula ostajalo u sjenci 11. jula, što bošnjačke političke strukture maksimalno politizuju.

On je podsjetio da za zločine nad Srbima na ovom području još niko nije osuđen pravosnažnom presudom.

„Na području srednjeg Podrinja i Birča u toku rata, a posebno u periodu od maja do decembra 1992. godine na monstruozan način je stradalo je 3.267 Srba od kojih najveći broj na području ošpština Bratunac, Srebrenica i Skelani, ali i u opštinama Zvornik, Osmaci, Šekovići, Milići i Vlasenica“, rekao je Đokić na konferenciji za novinare.

On je naglasio da ove žrtve zaslužuju posebnu komememorativnu manifestaciju na kojoj će se jezikom činjenica ukazati na stravična stradanja koja su počinila muslimanske snage, posebno iz Srebrenice koja je dugo bila zaštićena zona UN.

„Ubijana su i djeca i stariji, više desetina sela u ovom području je potpuno uništeno, 5400 domova je srušeno, 800 djece je ostalo bez jednog ili oba roditelja, a naročito treba ukazati na stravični zločine koji su više puta u toku rata pretrpjeli stanovnici Kravica kao naselja koji su simbol stravičnog stradanja“, rekao je Đokić.

On je dodao da se i u slučaju ovih zločina manifestuje selektivna pravda zbog čega Republika Srpska zahtijeva da odgovaraju oni koji su planirali, organizovali i izvršili zločine nad Srbima.

Program obilježavanja stradanja Srba počeće u 13.00 časova na mjesnom groblju u Bratuncu gdje je ukopan najveći broj žrtava, a pomen će biti nastavljen u porti crkve Uspenja presvete Bogorodice u Bratuncu.

Ministar Đokić pozvao je građane Podrinja i Birča da što masovnije dođu na ovaj skup i kroz molitvu odaju počast nevino stradalim, te ukažu na obim stradanja na tom području.

 

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top