Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomen na Keju i Štrandu

Centralni pomen žrtvama mađarske racije, u kojoj je od 21. do 23. januara 1942. u Novom Sadu ubijeno 1.246 ljudi, biće održan sutra u 12 časova

Pomen na Keju i Štrandu

CENTRALNI pomen žrtvama mađarske racije, u kojoj je od 21. do 23. januara 1942. u Novom Sadu ubijeno 1.246 ljudi, biće održan sutra (22. januara), u 12 časova, kod spomenika na Keju žrtava racije.

Pomen žrtvama najvećeg pogroma u istoriji Novog Sada, u kojem je stradalo 809 Jevreja, 375 Srba, 18 Mađara, 15 Rusa i dva Rusina, služiće vrhovni rabin Srbije Isak Asijel i episkop bački Irinej (Bulović).

Posle komemoracije na Keju, počast žrtvama biće odata i na Štrandu, gde je umoren najveći broj civila.

U KC Novog Sada juče je počeo tradicionalni program „Ledena tišina“, koji će trajati do 1. februara. Program obuhvata više tribina i predavanja, a u Likovnom salonu KCNS otvorena je izložba „Atelje Bogdana Šuputa“, na kojoj su predstavljeni predmeti slikara, ubijenog u Novosadskoj raciji.

Danas u podne će na Tribini mladih biti otvorena i izložba fotografija, pod nazivom: „Nestali u Holokaustu – Zemun, svaka slika priča priču“, koju je pripremila Jevrejska opština Zemun.

Ciklus predavanja u okviru progrma „Ledena tišina“ počeće 25. januara tribinom „Holokaust na tlu Jugoslavije“ i trajaće do 29. januara, kada će biti održana tribina posvećena stradanju mošorinskog prote Svetozara Vlaškalića i njegove porodice, jednoj od najtragičnijih sudbina racije u južnoj Bačkoj 1942. godine.

Zbog centralnog pomena, saobraćaj će od 11 do 13.30 biti zabranjen u delovima Keja žrtava racije, od Trga neznanog junaka do Radničke, i u Ulici Maksima Gorkog od Sonje Marinković do Keja žrtava racije.


MAĐARSKI ZLOČINI

O MAĐARSKIM zločinima u knjižari „Most“ (Zmaj Jovina 22), sutra (22. januara) u 12 časova, biće promovisana knjiga dr Drage Njegovana „Zločini mađarske kontrašpijunaže i žandarmerije“. Reč je o osmoj knjizi u ediciji „Zločini okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini u II svetskom ratu“ koju, zajedno, izdaju „Prometej“ i Malo istorijsko društvo. Pored 3.500 civila ubijenih tokom okupacije Bačke aprila 1941. i oko 4.000 stradalih u raciji iz januara 1942, zloglasni „Kemelharito“ i žandarmerija su, otkriva Njegovan, za četiri ratne godine ubili još 1.000 Srba i Jevreja.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Dunav ne nosi sećanje!

Godišnjica početka januarske Racije 1942. u Šajkaškoj oblasti

70.godišnjica racije u Bačkoj

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: