Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POMEN JASENOVAČKIM MUČENICIMA U ČAPLjINI

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/glamoc_obiljezavanje.jpgU sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Čapljini danas je poslije Svete liturgije služen pomen srpskoj nejači iz Loznice, Gnjilišta, Klepaca i drugih mjesta čapljinske opštine, koju su ustaški zločinci odveli iz kuća 28. septembra 1944. godine i sproveli u koncentracioni logor Jasenovac, gdje su surovo ubijeni, a tijela im spaljena.

„Njihova žrtva, kao i žrtva svih onih koji su mučenički postradali imena Hristovog radi iz ovih krajeva mnogostradalnih, ima svoj najdublji smisao u Bogu, jer su svojim stradanjem sebi otvorili vrata života vječnoga i Carstva nebeskog“, rekao je u besjedi nakon liturgije i pomena jerej Danilo Boro, paroh čapljinski.

Prema podacima Srpskog nacionalnog društva „Prebilovci“, prilikom upada u Loznicu, zločinci su obeščastili i zaklali dvije djevojke iz porodice Zurovac, a tijela im spalili u jednoj štali.

Stradale su skoro sve žene i djeca iz Loznice i Gnjilišta, čiji su očevi, sinovi i braća ubijeni 1941. u Bivoljem Brdu i drugim jamama.

Od tada Srbi više nisu živjeli u Gnjilištima, a Loznica, iz koje su ustaše ubile 90 odsto Srba, svojih komšija, ponovo je spaljena i opustjela 1992. godine.

Paroh čapljinski rekao je Srni da će sljedeće subote, 6. oktobra, kada se obilježavaju Miholjske zadušnice, biti služena Sveta liturgija i parastos u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Klepcima, kod Čapljine, sa početkom u 8.30 časova

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: