fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pomen jadovničkim žrtvama; Hrvatska policija uhapsila Danu Lukajića

Kod Šaranove jame na Velebitu služen je pomen za više od 40.000 Srba i Jevreja koji su ubijeni u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag za vrijeme Nezavnisne Države Hrvatske. Ove žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene, poručeno je iz Jadovna.

Kod Šaranove jame na Velebitu danas je služen pomen za više od 40.000 Srba i Jevreja koji su ubijeni u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag za vrijeme Nezavnisne Države Hrvatske /NDH/, te osveštan Časni krst.
Pomen kod Šaranove jame Foto: SRNA

U Hrvatsku su na obilježavanje tokom protekle noći iz Srpske krenuli autobusi sa potomcima i poštovaocima jadovničkih žrtava, a nakon što je jedan od autobusa prešao granični prelaz Izačić, u Ličkom Petrovom selu uhapšen je Dane Lukajić iz Banjaluke. Hrvatske vlasti terete ga za ratni zločin.

Samo nekoliko kilometara nakog granice, autobus sa hodočasnicima iz Banjaluke zaustavila je policija. Ušli su policajci i legitimisali nekoliko ljudi, nakon čega su izveli Danu Lukajića, svjedoči Vladimir Stanić.

– Bili su prilično grubi, kao da su u pitanju kriminalci. Stavili su im ruke na haubu, raširili im noge, pretresli ih i dali naređenje da mi ostali možemo da idemo. Vozač je krenuo, mi smo negodovali, ali on nije slušao. Nemamo čak ni papir da je čovjek odveden – kaže Stanić.

Dane Lukajić poklanjao se žrtvama Jadovna proteklih osam godina, što je namjeravao učiniti i danas, kao član Udruženja „Jadovno 1941.“. Reagovalo se odmah, kaže srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

– Kao što znate, ovdje nema telefonskih veza, ali već smo pokrenuli neke aktivnosti drugim putem da se i Ambasada zainteresuje i pokaže jasno interesovanje. To ćemo uraditi i imati puni angažman i pratiti stvari – ističe Ivanić.

Iako u sjeni svega što ih je snašlo na putu do Šaranove jame, potomci i poštovaoci žrtava odali su počast nevino stradalim. Među njima je i Ljiljana Milićević, koja je tek prije nekoliko godina saznala da su na ovom mjestu kosti njenih potomaka iz Hercegovine.

Na Velebitu je mučki ubijeno 38.000 Srba, dovedenih iz BiH, Hrvatske i Srbije. Iz godine u godinu, sve više ljudi dolazi da se pokloni nevino stradalim.

– Ovdje nisu samo potomci žrtava, ovdje su i same žrtve, ovdje su i njihovi poštovaoci i sunarodnici. To pokazuje da ono što je pokušavano da se sakrije pet decenija, jednostavno nije moguće da se sakrije – kaže Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“.

Dan sjećanja na Jadovno 1941. treba da dobije status značajnih datuma od republičkog interesa, poručio je izaslanik predsjednika Srpske, Miladin Dragičević.

– Mi ćemo predložiti da se da poseban tretman obilježavanju stradalnika u ovim jamama pod Velebitom i na Pagu – kaže Dragičević.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručio je da Jadovno, Jastrebarsko, Stara Gradiška i druga stratišta trebaju biti u udžbenicima, jer srpski narod ima jako puno stratišta i u BiH i u Hrvatskoj.

Kao i prethodnih godina, hodočasnici su krenuli stazom jadovničkih mučenika dugom 7,5 kilometara noseći časni krst. Krajnji cilj bio je Čačića dolac, nedaleko od mjesta logora gdje se nalazi devastirani spomenik nad jamom sa moštima žrtava. Tu, uz jamu, danas je postavljen časni krst. Hodočasnici poručuju da je očuvanje kulture sjećanja na nevine žrtve naša obaveza.

Hodočasnici su u povratku obišli Memorijalni centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Hrvatska policija uhapsila Danu Lukajića, člana Udruženja „Jadovno 1941“

Bastašić: Istina o zločinima nije se mogla sakriti

Služen parastos kod Šaranove jame

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: