fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Položeni vijenci na spomenik poginulim borcima NOR-a

Članovi banjalučkog Gradskog odbora SUBNOR-a danas su u Banjaluci položili vijence na spomenik poginulim borcima NOR-a, povodom 22. decembra, dana formiranja Prve proleterske udarne brigade.

Članovi banjalučkog Gradskog odbora SUBNOR-a danas su u Banjaluci položili vijence
Članovi banjalučkog Gradskog odbora SUBNOR-a danas su u Banjaluci položili vijence

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Rade Džajić podsjetio je da su se danas navršile 74 godine od kada je formirana Prva proleterska udarna brigada u Rudom, poznata po 81 narodnom heroju.

„Ova brigada odigrala je veliku ulogu u tadašnjem ratu, jer je kroz nju, za četiri godine, prošlo 23.000 boraca, koji su prešli 20.000 kilometara ratnog puta“, rekao je Džajić novinarima.

Kada je brigada osnovana, navodi Džajić, tadašnji predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito dao je zastavu vojnicima i rekao „da je nosimo dok se sve i jedan okupatorski vojnik ne istjera iz naše zemlje“.

„U toku rata poginulo je 1.950 boraca brigade, a naša je dužnost da im odamo počast i položimo vijence na spomenik“, dodao je Džajić.

On je rekao da je zadovoljan jer je u Savez učlanjen veliki broj potomaka boraca, te naveo da u Srpskoj živi 7.000 potomaka koji će nastaviti tradiciju sjećanja na borce.

Polaganju vijenaca prisustvovao je i nosilac partizanske spomenice Milan Stupar /92/, koji je rekao da je imao 17 godina kada je otišao u partizane, te da je svjedok svih ratnih dešavanja od 1941. godine pa nadalje.

Članovi banjalučkog Gradskog odbora SUBNOR-a juče su povodom dana formiranja Prve proleterske udarne brigade posjetili 11 nosilaca partizanske spomenice, te im zajedno sa predstavnicima banjalučke gradske uprave uručili poklone i novčani bon od 300 KM.

 

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: