fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Položeni vijenci na platou spomen-područja Donja Gradina (FOTO)

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac položio je danas na platou Spomen-područja Donja Gradina povodom obilježavanja Dana sjećanja na proboj jasenovačkih logoraša, koji se dogodio na današnji dan 1945. godine.

Donja Gradina-SUBNOR Foto: SRNA
Donja Gradina-SUBNOR
Foto: SRNA

„Samo u Jasenovcu ubijeno je više od 700.000 ljudi, među kojima je veliki broj djece. Zbog toga bi trebalo da pošaljemo poruku da će se o Donjoj Gradini pričati jer mogu slobodno da kažem da se o Donjoj Gradini i Jasenovcu ćutalo, odnosno da se o njima znalo samo u okviru granica bivše SFRJ“, rekao je Banjac novinarima u Donjoj Gradini.

On je naglasio da bi 8. maja sa centralne manifestacije obilježavanja 71. godine od stradanja žrtava ustaškog genocida, trebalo poslati jasnu i glasnu poruku o Donjoj Gradini i Jasenovcu koja mora da izađe van granica Balkana.

„Zločinac je imao ime i prezime, kao što je i žrtva imala ime i prezime. Ovdje je stradao srpski narod i mi to moramo da prezentujemo“, naglasio je Banjac i ponovio da je srpski narod drugi po stradanju u Drugom svjetskom ratu.

On je najavio da će sa ovim ciljem u Narodnoj skupštini Republike Srpske biti formiran odbor za Donju Gradinu, te da će naredne godine početi izgradnja memorijalnog centra.

Banjac je istakao da Donje Gradina mora da bude izdvojena posebnim statusom od drugih institucija kulture u Republici Srpskoj, te da bi istina o ovom stratištu, uz pomoć Vlade Srbije, trebalo da bude bazirana na činjenicama i da kao takva bude i prezentovana.

Donja Gradina-D. Banjac (foto: Srna)
Donja Gradina-D. Banjac (foto: Srna)

Vijence u Donjoj Gradini položila je i delegacija opštinske organizacije SUBNOR-a Kozarska Dubica.

„Suština proboja jasenovačkih logoraša bila je da istina izađe iz logora Jasenovac, da javnost i svijet saznaju šta se tu dešavalo. Prije proboja, o logoru su se pričale razne priče – da je to radni ili privremeni logor“, rakao je član Predsjedništva SUBNOR-a opštine Kozarska Dubica Ostoja Zlokapa.

Povodom 71 godine od od proboja jasenovačkih logoraša, u Spomen-području Donja Gradina danas je organizovana treća po redu radionica za srednjoškolce pod nazivom „B.C“.

„Riječ je o inicijalima koji označavaju Bačićevu ciglanu, mjesto na kome je formiran koncentracioni logor Jasenovac, a cilj nam je da pedagoškim pristupom uvedemo učenike u istoriografiju koncentracionog logora Jasenovac i NDH“, izjavila je direktor JU „Spomen-područja Donja Gradina“ i autor radionice Tanja Tuleković.

Ona je navela da je u radionici učestvovalo 30 učenika srednjih škola iz Prijedora i Gradiške, u pratnji profesora istorije Jove Zorića i Željka Žeželja, te da u Donjoj Gradini danas boravi i grupa od 160 učenika iz Doboja.

Donja Gradina-učenici (foto: Srna)
Donja Gradina-učenici (foto: Srna)

Na platou Spomen-područja Donja Gradina vijence su danas položile i delegacije Opštinskih odbora DNS-a i SNSD-a Kozarska Dubica.

Proboj iz logora Jasenovac izvršilo je 22. aprila 1945. godine 600 od preostalih 1.073 logoraša koji su bili zatočeni u Ciglani, kada su shvatili da ih čeka sigurna smrt. Proboj je preživjelo manje od 100 logoraša.

U zloglasnom logoru Jasenovac, tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina.

Među njima, život je izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista.

U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.

Centralna manifestacija obilježavanja 71 godine od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini biće održana u Spomen-području Donja Gradina 8. maja.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Danas obilježavanje dana sjećanja na proboj jasenovačkih logoraša

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: