fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Položaj Srba u Hrvatskoj iz dana u dan sve teži

Povodom pojave nalepnica u Vukovaru sa obešenim ljudima na drvetu Demokratski savez Srba iz Hrvatske izdao je sledeće: 

Saopštenje
Najoštrije osuđujemo pojavu nalepnica u Vukovaru sa obešenim ljudima na drvetu usmerenu protiv pripadnika srpske zajednice ali i svih razumnih i civilizovanih građana ove države.

Ovo je samo jedna od sličnih pojava poslednjih godina koju plasiraju nazadne snage koje očigledno smatraju da ovakvo što ima i dalje pogodno tlo i da će naići na simpatiju i pokloništvo kod mnogih.

Međutim, bujanje ovakvih sadržaja ne čudi u situaciji kada državni vrh (premijer i predsednica) ima dilema u pogledu fašističkih simbola koji se pojavljuju širom zemlje pa i na najvećem stratištu Drugog svetskog rata – u Jasenovcu.

Ili kada premijer – pravnik po obrazovanju, nastavlja praksu opstrukcije važećih propisa o ravnopravnoj službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru. Ili kada vladajuća stranka – HDZ ponovo na lokalnim izborima kandiduje gradonačelnika koji je procenat Srba zaposlenih u vukovarskoj gradskoj upravi za dve i po godine svoga mandata smanjio sa 31% na 21% (umesto da ga poveća na 35%).

Izostanak jasnog stava i reakcije državnih organa sasvim sigurno tumači se kao slabost i daje dodatnu snagu ekstremnim organizacijama i pojedincima da vrše reviziju istorije i konstantnim pritiskom u javnosti provode u delo svoje zamisli i nazadno viđenje hrvatskog društva. Moguće je ove pojave sagledavati i u kontekstu nadolazećih lokalnih izbora kao određeni vid kampanje koji je dokazano uspešan i predstavlja podršku strankama desne orjentacije.

Svakako, ova pojava je za pripadnike srpske zajednice jedna u nizu zabrinjavajućih i nikako ne daje nadu u poboljšanje njihovog položaja koji je iz dana u dan sve teži.

Nadamo se samo da će premijer i državni organi te raznorazna „povjerenstva“ zauzeti svoj stav pre nego što nazadne snage počnu ove svoje ideje provoditi u praksi.

Ako do tada u demokratskoj Hrvatskoj Srba za vešanje još bude.

U međuvremenu pozivamo policijske organe da delić svoje pažnje i revnosti koju posvećuju svakodnevnoj kontroli i ukidanju prebivališta pripadnika srpske zajednice u Vukovaru posvete otkrivanju počinitelja ovog nedela.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: