Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Položaj Srba u Hrvatskoj iz dana u dan sve teži

Datum objave: subota, 25 februara, 2017
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Povodom pojave nalepnica u Vukovaru sa obešenim ljudima na drvetu Demokratski savez Srba iz Hrvatske izdao je sledeće: 

Saopštenje
Najoštrije osuđujemo pojavu nalepnica u Vukovaru sa obešenim ljudima na drvetu usmerenu protiv pripadnika srpske zajednice ali i svih razumnih i civilizovanih građana ove države.

Ovo je samo jedna od sličnih pojava poslednjih godina koju plasiraju nazadne snage koje očigledno smatraju da ovakvo što ima i dalje pogodno tlo i da će naići na simpatiju i pokloništvo kod mnogih.

Međutim, bujanje ovakvih sadržaja ne čudi u situaciji kada državni vrh (premijer i predsednica) ima dilema u pogledu fašističkih simbola koji se pojavljuju širom zemlje pa i na najvećem stratištu Drugog svetskog rata – u Jasenovcu.

Ili kada premijer – pravnik po obrazovanju, nastavlja praksu opstrukcije važećih propisa o ravnopravnoj službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru. Ili kada vladajuća stranka – HDZ ponovo na lokalnim izborima kandiduje gradonačelnika koji je procenat Srba zaposlenih u vukovarskoj gradskoj upravi za dve i po godine svoga mandata smanjio sa 31% na 21% (umesto da ga poveća na 35%).

Izostanak jasnog stava i reakcije državnih organa sasvim sigurno tumači se kao slabost i daje dodatnu snagu ekstremnim organizacijama i pojedincima da vrše reviziju istorije i konstantnim pritiskom u javnosti provode u delo svoje zamisli i nazadno viđenje hrvatskog društva. Moguće je ove pojave sagledavati i u kontekstu nadolazećih lokalnih izbora kao određeni vid kampanje koji je dokazano uspešan i predstavlja podršku strankama desne orjentacije.

Svakako, ova pojava je za pripadnike srpske zajednice jedna u nizu zabrinjavajućih i nikako ne daje nadu u poboljšanje njihovog položaja koji je iz dana u dan sve teži.

Nadamo se samo da će premijer i državni organi te raznorazna „povjerenstva“ zauzeti svoj stav pre nego što nazadne snage počnu ove svoje ideje provoditi u praksi.

Ako do tada u demokratskoj Hrvatskoj Srba za vešanje još bude.

U međuvremenu pozivamo policijske organe da delić svoje pažnje i revnosti koju posvećuju svakodnevnoj kontroli i ukidanju prebivališta pripadnika srpske zajednice u Vukovaru posvete otkrivanju počinitelja ovog nedela.


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Položaj Srba u Hrvatskoj iz dana u dan sve teži“

mila kaže:

Položaj Srba u Srbiji iz dana u dan sve teži!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top