fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Položaj ratnih veterana u Srbiji: Za četnike nema penzije

Pre nekoliko dana “Večernje novosti” su “iznenadile” veteransku populaciju tvrdnjom da će predlog novog zakona o pravima boraca odnositi i na veterane, vojne i civilne invalide, kao i članove porodica i onih koji su ratovali protiv NATO. Zapravo, pogodnosti iz predloga novog zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, odnosile bi se, prema ovom tekstu, na učesnike svih ratova – počev od balkanskih, pa zaključno sa NATO bombardovanjem 1999.

To znači, tvrdio je ovaj dnevnik, da će zakon važiti i za četnike, ali i pripadnike vojske Kraljevine Jugoslavije od 6. do 17. aprila 1941, te učesnike Ravnogorskog pokreta od 17. aprila 1941. do 15. maja 1945.

Objavljeno je da bi u te nove pogodnosti našla bi se mesečna primanja, penzije, invalidnine, dodaci za negu, jednokratna novčana pomoć, besplatna rehabilitacija i oporavak, povlašćena vožnja, besplatno putovanje i za pratioce, finansijske dotacije za vozilo, besplatne sahrane i još mnogo prinadležnosti imaće borci, ratni invalidi i njihove porodice i potomci.

Ovu lepu priču je, ipak, demantovao ministar rada Zoran Đorđević, izjavljujući da mu nije jasno kako se ta informacija pojavila u javnosti.

– Ne kažem da neće biti nekih novih stvari i prava, ali o tome se nije raspravljalo, pogotovo kada se radi o tome da će određena prava biti priznata. Ništa se ne krije i novi zakon će biti na javnoj raspravi. Ovakvi navodi u medijima mogu samo da naštete onima koji očekuju to pravo i državi koja želi da pruži ljudima najviše moguće. Ne bežimo od toga, ali smo tek u izradi i još nismo krenuli u javnu raspravu – rekao je ministar rada.

Bez obzira na to, naši sagovornici se slažu da bi veći deo problema mogao biti rešen novim Zakonom o borcu, koji je prošao javnu proceduru 2016, i od tada je u skupštinskoj proceduri. Međutim, na različiti način shvataju benefite koji bi proizašli iz novih zakonskih rešenja.

Željko Vasiljević kaže da je donošenje novog Zakona o veteransko-invalidskoj zaštiti bitan, ali ne i dovoljan potez države da se poboljša položaj ratnih veterana i vojnih invalida.

– Potrebno je sprečavati diskriminaciju veterana po bilo kom osnovu, pa tako i po osnovu isplata prinadležnosti. Neophodno je osnivanje centara za lečenje obolelih veterana, naročito od specifičnih bolesti nastalih učešćem u ratnim dejstvima, a zatim i omogućiti besplatnu zdravstvenu zaštitu od posledica povreda ili bolesti. Veteranima je potrebna pomoć prilikom stambene izgradnje, što je izvodljivo formiranjem državnog fonda, a zatim i obezbeđivanje besplatnih lokacija od lokalnih samouprava – nabraja Vasiljević.

Sve zavisi od ministra
Dušan Vukojević Mars ističe da nije sporno da se sve “vrti” oko novog zakona, u kome je, priznaje, i dobrih i loših rešenja, ali da je problem drugačiji.

– Nemam dileme da će to rešenje biti bolje od desetak dosadašnjih, ali ključna zamerka je što omogućava prevelika ovlašćenja resornom ministru. Zabrinjava što sve zakone, propise, pravilnike, normative, imenovanja komisija vanrednih, nižeg ili višeg stepena, donosi i potpisuje isključivo ministar. Po novom zakonu sve bi bilo njegovim rukama, pa ako ministar bude dobar, tada će i zakon biti takav, a u suprotnom – neka nam Bog pomogne – naglašava Vukojević.

Nacionalna priznanja
Naši sagovornici se slažu da država što pre na delu mora da pokaže da nema diskriminatorski odnos veteranskoj populaciji. Tu pre svega misle na ustanovljavanje nacionalnog priznanja za učesnike ratova koje bi omogućilo i dobijanje nacionalnih penzija, ali i besplatno lečenje za sve borce.

Izvor: VIDOVDAN.ORG

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: