fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Poljske vlasti sistematski falsifikuju istoriju Drugog svetskog rata

Poljske vlasti sistematski falsifikuju istoriju Drugog svetskog rata, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministartvo tvrdi da se to vidi po njihovom namerama da organizuju događaje u znak sećanja na godišnjicu izbijanja rata bez ruskih predstavnika

“Mi smo zbunjeni odlukom poljske administracije da se organizuju događaji povodom 80. godišnjice od izbijanja Drugog svetskog rata kao sastanak sa sadašnjim “saveznicima i partnerima” Varšave – EU i NATO članicama i stranama u projektu Istočnog partnerstva EU, navelo je Ministarstvo, preneo je TAS S.
Takođe je istaknuto da organizatori ovih događaja ignorišu logiku istorije pravdajući ovaj format sastanaka nekim aktuelnim realnostima.

Nasuprot neospornom i odlučnom doprinosu naše zemlje za poraz Hitlera i oslobođenje Poljske od nacista Rusi nemaju mesta u ovom formatu, istaklo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Jasno je da je odluka da se napravi ovaj događaj privatnim još jedna manifestacija toga da poljska administracija ima iskrivljeni pogled na svet, navodi ruski MIP.

Da bi zadovoljili prolazne političke ciljeve, oni sistematski falsifikuju istoriju Drugog svetskog rata i posleratne ere, stoji u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

“Neka to ostane na njihovoj savesti”, zaključilo je rusko Ministarstvo.

Pres služba poljskog predsednika Andžeja Dude u izjavi za Frans pres navela je da ključna odrednica za te pozive nije istorijska nego savremena.

“Te dramatične događaje Poljska će obeležiti sa zemljama sa kojima danas radi za mir u svetu zasnovanom na principima međunarodnog prava”, naveo je taj izvor.

Pre nego što je nacistička nemačka izvršila invaziju na Poljsku 1. septembra 1939. godine Moskva i Berlin su se dogovorili da podele istočnu Evropu prema tajnoj odredbi nemačko-sovjetskog pakta potpisanoj u avgustu 1939. godine.

Kao saveznik Hitlera Sovjetski Savez je napao Poljsku 17. septembra 1939. i okupirao deo njene teritorije pre nego što je Nemačka izvela iznenadni napad na Moskvu 22. juna 1941. godine.

Rusija istovremeno redovno insistira na ogromnim žrtvama koje Sovjetski Savez dao u ratu protiv Hitlera. Prema procenama 27 miliona Sovjeta, civila i vojnika je poginulo tokom Drugog svetskog rata, u pobedi koja je izvor velikog ponosa za Rusiju.

Izvor: VIDOVDAN.ORG

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: