Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Poljska: Nemačka nam duguje 850 milijardi evra za Drugi svetski rat

Datum objave: petak, 2 marta, 2018
Veličina slova: A- A+

Dug Nemačke Poljskoj za štetu nanetu tokom Drugog svetskog rata mogao da iznosi i 850 milijardi dolara, rekao je danas Arkadiuš Mularčik, šef poljskog tima koji procenjuje potencijalne reparacije.

“Govorimo o veoma velikoj ali pravednoj sumi za nadoknadu za ratne zločine, uništene gradove, sela i izgubljeni demografski potencijal naše zemlje”, rekao je Mularčik.

Šest miliona Poljaka je izgubilo život tokom nemačke šestogodišnje okupacije.

Poljska vladajuća partija Pravo i pravda je prošle godine navela da Poljska zaslužuje nadoknadu za gubitke i imenovala tim na čelu s Mularčikom da proceni koliki je iznos duga.

Nemačka je više puta ponovila da Poljska nema pravne osnove da zahteva reparacije.

Poljska po dogovoru velikih sila posle poraza Hitlerove Nemačke nije dobila reparacije direktno, već su one išle Sovjetskom Savezu, a Moskva je po toj odluci trebalo 15 odsto reparacija da izdvoji za Poljsku a 1953. Poljska se na pritisak Kremlja odrekla reparacija kako se ne bi otežavao razvoj socijalističke Istočne Nemačke.

Poljska takođe zamera Nemačkoj što je iz sredstava koje plaća kao odštetu žrtvama zločina, preživelim logorašima ili ljudima sa okupiranih teritorija odvučenim na prinudni rat od ukupno 70 milijardi evra za sve za poljske žrtve izdvojila samo 1,5 milijardu evra.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Vezane vijesti:

Od Nemačke tražiti naplatu ratne odštete | Jadovno 1941.

Naplata nacističkih zlodela: Poljska spremna da traži reparaciju za šest miliona mrtvih

Kačinjski ne odustaje, tužiće Nemačku za sve zločine
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top