fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ПОЛИТИЧКИ ЛОВ НА СРБЕ ЗБОГ ЛИЧНЕ ОСВЕТЕ

Obrad_Kesic-7705691bШеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић изjавио jе да jе циjела прича о депортациjи Срба из Америке лична освета и лично поимање правде неколико америчких истражилаца коjи су свjедочили против неких Срба и у Хагу, а коjи већ 10 година нису успjели да докажу кривицу ниjедног Србина коjи jе у САД.

Кесић jе прецизирао да су то, приjе свега, истражиоци Маjкл Меквин и Ричард Батлер, коjи су били „везани за екипу“ коjа jе у Хагу истраживала ратне злочине, а коjи су – када су се вратили из Хага – пониjели спискове воjних обвезника бивше ЈНА и Териториjалне одбране, коjе су српске власти морале да предаjу Хагу.

„То су спискови воjника, тада ЈНА, а касниjе и Воjске Републике Српске и Републике Српске Краjине. Посебно су на мети људи коjи су били воjници у jединицама из Подриња, jер се желело доказати њихово учешће у злочину у Сребреници“, рекао jе Кесић „Вечерњим новостима“, поводом наjаве да се у „првом таласу“ из САД спрема депортациjа наjмање 150 људи, углавном Срба.

Кесић jе рекао да ниjедан Србин због ратних злочина ниjе осуђен и депортован из САД, наводећи да су истражиоци били преамбициозни и у почетку жељели да судски докажу да jе риjеч о ратним злочинцима коjи су ушли у САД.

„Међутим, како су пред судовима од Пенсилваниjе, преко Флориде до Чикага, почели да падаjу предмети против Срба, они су променили тактику и оптужили их да су лагали када су попуњавали документациjу приликом уласка у САД, jер нису навели да су били припадници ‘стране воjне формациjе“, поjашњава Кесић.

Кесић jе додао да jе на таj начин тактика промиjењена, jер прогањаним Србима сада почињу да се баве имиграциони судови, гдjе jе терет доказивања за тужиоца доста лакши, због ригорозних америчких правила.

„Цео процес у суштини jе политичка хаjка, без имало жеље да се утврди лична одговорност. Од самог почетка српска заjедница у САД ниjе желела да било ко избегне личну одговорност за неки злочин за време рата. Али, досад, што се тиче Срба, држава ниjе могла да докаже да jе било коjи од тих поjединаца починио злочин“, напоменуо jе Кесић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

ДЕПОРТАЦИЈА 150 ДРЖАВЉАНА БиХ ЗБОГ РАТНИХ ЗЛОЧИНА …

хапшење осумњичених или заташкавање … – Jadovno 1941.

МАНИПУЛАЦИЈЕ БРОЈЕМ СТРАДАЛИХ МУСЛИМАНА У КРАВИЦИ

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: