fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POLAGANjE VIJENACA ZA SRPSKE ŽRTVE

Srebrenica

Srebrenica

Kod zgrade Osnovnog suda u Srebrenici, koja je tokom rata bila logor za Srbe, danas bi trebalo da budu položeni vijenci i prislužene svijeće kao znak sjećanja na zlostavljane i svirepo ubijene srpske žrtve.

Predsjednik Udruženja građana „Istočna alternativa“ iz Bratunca Vojin Pavlović rekao je ranije Srni da mu je u srebreničkoj policiji jasno rečeno da nema smetnji da članovi ovog udruženja i zainteresovani građani polože vijence uz zgradu Osnovnog suda u Srebrenici.

On je precizirao da će polaganje vijenaca i prisluživanje svijeća za pokoj duša zlostavljanih i svirepo ubijenih Srba pred srebreničkim sudom biti organizovano u 11.00 časova.

Prema njegovim riječima, u zgradi suda bio je jedan od logora za Srbe u Srebrenici, gdje su zatvarani, ispitivani, tučeni, mučeni i na razne načine umirali.

„Skoro niko nije preživio te torture, a oni rijetki koji su eventualno bili razmijenjeni ubrzo su umirali od posljedica batina i tortura koje su pretrpjeli“, kaže Pavlović.

On je izrazio očekivanje da će policija Republike Srpske obezbijediti ovaj skup da bi on protekao mirno i da bi se nesmetano odala počast srpskim žrtvama na mjestu njihovog stradanja.

Pavlović ističe da su se odlučili da odaju počast srpskim žrtvama kod srebreničkog suda zbog toga što su zarobljeni Srbi na Zalazju, na Petrovdan 1992. godine, odvedeni i 13. jula zatvoreni u zgradu Osnovnog suda i od tada im se gubi svaki trag.

Ni do danas 10, od 22 zarobljena, još nije pronađeno i vode se kao nestali već 23 godine.

Pavlović je pozvao građane Podrinja da dođu i odaju počast nevinim srpskim žrtvama umorenim u kazamatima srebreničkog suda.

On ističe da je pokrenuta inicijativa da se, u skladu sa zakonom koji omogućava obilježavanje svih mjesta ratnih stradanja, postavi spomen-ploča ubijenim Srbima na zid zgrade Osnovnog suda u Srebrenici, kao i na drugim objektima koji su služili kao logori za Srbe u ovom mjestu.

„Te spomen-ploče treba da obilježe mjesta stradanja nevinih ljudi i budu opomena da se nesreća kakva se dešavala od 1992. do 1995. godine u ovom mjestu više nikada nigdje ne ponovi“, zaključio je Pavlović.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

ĐERIĆ: NEMA POMIRENjA DOK SE BOŠNjACI NE SUOČE SA SVOJIM ZLOČINIMA

Srpske rane jednako bole

Srebrenička istina koju je Srbija željno čekala (Prikaz naučnog skupa „Srebrenica 1995-2015: činjenice, nedoumice, propaganda“)

Podrinje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: