Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Pokušaj majorizacije Srba u FBiH

Datum objave: utorak, 10 novembra, 2015
Veličina slova: A- A+
Ćirilica
Ćirilica

Pravni ekspert Mile Dmičić izjavio je da Srba, srpskog jezika i ćirilice nema u ustavima nekoliko kantona u Federaciji BiH (FBiH) i da je cilj majorizacija srpskog naroda i obezvređivanje njegove ravnopravnosti u okviru tri konstituvna naroda.

“Problem je što nema ni dovoljno snage u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, niti dovoljno efikasnih sankcija i odgovornosti koje bi omogućile sprovođenje odluka Ustavnog suda BiH”, rekao je Dmičić.

Današnji “Glas Srpske” navodi da Srbi kao konstitutivan narod ne postoje u ustavima tri od deset kantona, a srpskog jezika i ćirilice kao službenog pisma nema u četiri kantona u FBiH, te da ravnopravnost Srba nije zaživjela u praksi ni u kantonima gdje su bar na papiru konstitutivni i imaju pravo na srpski jezik i ćirilicu.

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković istakao je da srpska djeca u Sarajevu nemaju nikakvu mogućnost učenja srpskog jezika, a da su u istoj situaciji i Hrvati.

“Djeca srpske nacionalnosti iz Sarajeva idu u škole u Istočnom Sarajevu. Dio djece hrvatske nacionalnosti ide u Katolički školski centar i tamo uče hrvatski jezik. To je jedina školska ustanova u Sarajevu u kojoj izučavaju svoj maternji jezik”, rekao je Vidaković.

On je naveo da je jedino u Livanjskom kantonu, gdje živi veći broj Srba, pitanje izučavanja srpskog jezika donekle riješeno, dok je u drugim kantonima to mrtvo slovo na papiru.

Poslanik SNSD-a u Skupštini Livanjskog kantona Slaviša Mihajlović rekao je da čak i kada Ustav Srbima garantuje prava na konstitutivnost, jezik i pismo, kao što je to slučaj u Livanjskom kantonu, dolazi do kršenja najvišeg pravnog akta.

“U Glamoču grupa nacionalnih predmeta uopšte ne postoji, a u Drvaru je to samo djelimično primijenjeno, iako je u ovom kantonu najveća koncentracija srpskih učenika u cijeloj FBiH”, kaže Mihajlović.

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u Tuzli Slavko Peričević smatra da bi u Tuzlanskom kantonu srpskoj djeci bilo dozvoljeno da uče srpski jezik da su Srbi zaista konstitutivan narod.

“Ni u jednoj školi nema nikakve mogućnosti da djeca uče i nastavu slušaju na srpskom, ali ni na hrvatskom jeziku”, naveo je Peričević i dodao da to pokazuje da je riječ o pokušaju nametanja bošnjačkog jezika kao dominantnog nad jezicima ostalih konstitutivnoh naroda u BiH.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Ćirilica – čir na dvanaestopalačnom crevu hrvatskih šovinista

Sveti Ćirilo i Metodije i počeci ćirilice

Neophodan zakon o zaštiti ćirilice

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top