Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Pokušaj majorizacije Srba u FBiH

Datum objave: utorak, 10 novembra, 2015
Veličina slova: A- A+
Ćirilica
Ćirilica

Pravni ekspert Mile Dmičić izjavio je da Srba, srpskog jezika i ćirilice nema u ustavima nekoliko kantona u Federaciji BiH (FBiH) i da je cilj majorizacija srpskog naroda i obezvređivanje njegove ravnopravnosti u okviru tri konstituvna naroda.

“Problem je što nema ni dovoljno snage u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, niti dovoljno efikasnih sankcija i odgovornosti koje bi omogućile sprovođenje odluka Ustavnog suda BiH”, rekao je Dmičić.

Današnji “Glas Srpske” navodi da Srbi kao konstitutivan narod ne postoje u ustavima tri od deset kantona, a srpskog jezika i ćirilice kao službenog pisma nema u četiri kantona u FBiH, te da ravnopravnost Srba nije zaživjela u praksi ni u kantonima gdje su bar na papiru konstitutivni i imaju pravo na srpski jezik i ćirilicu.

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković istakao je da srpska djeca u Sarajevu nemaju nikakvu mogućnost učenja srpskog jezika, a da su u istoj situaciji i Hrvati.

“Djeca srpske nacionalnosti iz Sarajeva idu u škole u Istočnom Sarajevu. Dio djece hrvatske nacionalnosti ide u Katolički školski centar i tamo uče hrvatski jezik. To je jedina školska ustanova u Sarajevu u kojoj izučavaju svoj maternji jezik”, rekao je Vidaković.

On je naveo da je jedino u Livanjskom kantonu, gdje živi veći broj Srba, pitanje izučavanja srpskog jezika donekle riješeno, dok je u drugim kantonima to mrtvo slovo na papiru.

Poslanik SNSD-a u Skupštini Livanjskog kantona Slaviša Mihajlović rekao je da čak i kada Ustav Srbima garantuje prava na konstitutivnost, jezik i pismo, kao što je to slučaj u Livanjskom kantonu, dolazi do kršenja najvišeg pravnog akta.

“U Glamoču grupa nacionalnih predmeta uopšte ne postoji, a u Drvaru je to samo djelimično primijenjeno, iako je u ovom kantonu najveća koncentracija srpskih učenika u cijeloj FBiH”, kaže Mihajlović.

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u Tuzli Slavko Peričević smatra da bi u Tuzlanskom kantonu srpskoj djeci bilo dozvoljeno da uče srpski jezik da su Srbi zaista konstitutivan narod.

“Ni u jednoj školi nema nikakve mogućnosti da djeca uče i nastavu slušaju na srpskom, ali ni na hrvatskom jeziku”, naveo je Peričević i dodao da to pokazuje da je riječ o pokušaju nametanja bošnjačkog jezika kao dominantnog nad jezicima ostalih konstitutivnoh naroda u BiH.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Ćirilica – čir na dvanaestopalačnom crevu hrvatskih šovinista

Sveti Ćirilo i Metodije i počeci ćirilice

Neophodan zakon o zaštiti ćirilice

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top