fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sveti Ćirilo i Metodije i počeci ćirilice

U subotu 21. maja 2011. godine u organizaciji Srpske Pravoslavne Omladine Insbruk – SPO(J)I održano je predavanje  magistra Radovana Kalabića na temu „Sveti Ćirilo i Metodije i počeci ćirilice“ uz promociju njegove najnovije knjige „Pod prekornim pogledom istorije“.

Predavanje je održano u prostorijama Buhgaleri (Buchgalerie), a predavač je bio mr Radovan Kalabić, poznati književnik, istoričar i publicista iz Beograda.

SPOJI - Insbruk1Na slici: Tradicionalni doček našeg gosta iz Srbije – Milica Filipović i Ivana Sančanin

Predavanje o „Svetom Ćirilu i Metodiju i počecima ćirilice“ predstavljalo je početak i ujedno prvi korak u kampanji za očuvanje srpskog ćiriličnog pisma među Srbima u alpskoj pokrajini Tirol, koju pokreće SPO(J)I. Sledeći korak predstavljaće drugi broj časopisa „Spoji!“ sa nazivom „Ponos srpskog bića, naša je ĆIRILICA!“ i glavnom temom  „očuvanje ćirilice“, koji izlazi na Krstovdan 2011. godine (27. septembra), nakon čega će u narednom periodu uslediti dodatna predavanja o najlepšem srpskom pismu.

SPOJI - Insbruk2

Na slici: Predsednik SPO(J)I-a Vladimir Vlajić, predavač mr Radovan Kalabić i grafički dizajner Miša Matić iz Beograda

Govoreći o veoma aktuelnoj temi u srpskom narodu gospodin mr Radovan Kalabić imao je prilike da drži predavanje u prostorijama Buhgaleri, koje su bile popunjene do poslednjeg mesta i to pretežno mladim ljudima.

Mr Kalabić je u svom izlaganju svim prisutnima objasnio priču o Ćirilu i Metodiju, koji su bili grčka braća iz Soluna i koji su širili ne samo pismenost, već i hrišćanstvo među slovenima i tako sa prvim slovenskim pismom zvanim „glagoljica“ postavili temelje današnje moderne ćirilice.

SPOJI - Insbruk3

Ćirilo i Metodije koji su živeli u 9. veku su preveli na slovenski jezik liturgijske i biblijske knjige i time udarili temelje i sveukupnoj slovenskoj književnosti.

Pored detaljnijeg dela o Sv. Ćirilu i Metodiju predavač je izneo nekoliko fakata o trenutnoj situaciji srpskog ćiriličnog pisma u srpskom narodu, koja nažalost nije pozitivna.

SPOJI - Insbruk4

Na slici: Dodela bronzane plakete sa likom Karađorđa trećem najaktivnijem članu u prvoj trećini 2011. godine

Srpsko ćirilično pismo je na primer po Ustavu države Srbije zvanično pismo, ali nažalost to u praksi izgleda drugačije, te se ćirilica na svakom koraku potiskuje.

U centru Beograda, prestonice naše matice se retko viđaju ćirilični natpisi, na putokazima se u Srbiji većinom koristi latinično pismo i tako dalje…

SPOJI - Insbruk5

Na slici: Dodela srebrne plakete sa likom Njegoša drugom najaktivnijem članu u prvoj trećini 2011. godine

Postoje bezbroj takvih primera, ali ukoliko želimo da sačuvamo svoj identitet, onda kao prvo moramo sačuvaiti svoj jezik i svoje pismo – jedino tako možemo biti priznati i cenjeni od strane drugih naroda.

Iz tih razloga je mr Radovan Kalabić na kraju svog izlaganja o „Sv. Ćirilu i Metodiju i počecima ćirilice“ uputio apel svim prisutnima, među kojima je bilo najviše srpske omladine, da se bore za očuvanje ćirilice i da je što više koriste u praksi, jer kako kaže: „Srpsko ćirilično pismo spada u jedno od najsavršenijih pisama na zemaljskoj kugli“.

SPOJI - Insbruk6

Na slici: Dodela zlatne plakete sa likom Svetog Save najaktivnijem članu u prvoj trećini 2011. godine

Nakon prvog dela večeri, predsednik SPO(J)I-a Vladimir Vlajić dodelio je plakete najaktivnijim članovima mladog udruženja u periodu od januara do aprila 2011. godine.

SPOJI - Insbruk7

Na slici: Dodela zahvalnice velikom prijatelju našeg mladog udruženja, mr Radovanu Kalabiću

Bronzana plaketa sa likom Karađorđa dodeljena je Milostivi Milivojević, srebrna plaketa sa likom Petra Petrovića Njegoša dodeljena je Oliveru Ranisavljeviću, a zlatna plaketa sa likom Svetog Save koja pripada najaktivnijem članu, dodeljena je Filipu Vlajiću, koji se sa svojih 17 godina u prvoj trećini 2011. godine vrlo dobro pokazao na delu.

SPOJI - Insbruk8

Na slici: Neposredno nakon predavanja bilo je vremena za pitanja i konstruktivnu diskusiju

Nakon toga uručena je i zahvalnica velikom prijatelju SPO(J)I-a i predavaču ove večeri mr Radovanu Kalabiću za sveukupni doprinos i zalaganje u ostvarenju ciljeva Srpske Pravoslavne Omladine Insbruk, te je predavačko veče nastavljeno kratkom promocijom njegove najnovije knjige „Pod prekornim pogledom istorije“, koja će 30. maja biti promovisana i u parohijskom domu Hrama Svetog Save na Vračaru.

SPOJI - Insbruk9

Na slici: Gost iz Beograda signira knjige za naše mahom mlade goste

Za sam kraj celokupne večeri svi prisutni su imali prilike da se i lično u međusobnom razgovoru upoznaju sa poznatim gostom iz Srbije i tako razmene privatna iskustva i dobiju knjigu sa potpisom gospodina Kalabića, a odziv mladih Srba iz Insbruka i Tirola je bio odličan.

SPOJI - Insbruk10

Na slici: Miša Matić poklanja majicu sa natpisom „Ćirilica se piše srcem“
jednom od najmlađih članova našeg udruženja, Nenadu Ranisavljeviću

Sa ove večeri želimo poslati poruku da mi kao Srbi koji živimo u rasejanju daleko od naše otadžbine imamo obavezu da očuvamo svoje korene i svoj nacionalni, kulturni i duhovni identitet, počevši od srpskog jezika i srpskog ćiriličnog pisma, a poznavajući što bolje sebe i svoj identitet dobićemo svo poštovanje od strane domaćeg austrijskog naroda sa kojem zajedno živimo na ovom podneblju!

PIŠI KAO ŠTO GOVORIŠ I ČITAJ KAKO JE NAPISANO
* Vuk Stefanović Karadžić

Izvor: SRPSKA PRAVOSLAVNA OMLADINA INSBRUK

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: