fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pokrenuti istragu za zločine nad Srbima u Zadru

Povodom dvadeset i šest godina od ubistva Srba iz Zadra i masovnog uništavanja srpske imovine u takozvanoj kristalnoj noći, predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da pokrene istragu protiv nekadašnjih zadarskih čelnika, policije ovog grada i njihovih pretpostavljenih.

Foto: Vedran Sitnica
Foto: Vedran Sitnica

Linta je saopštio da se danas navršava 26 godina od „profašističkog događaja koji je nazvan zadarska kristalna noć ili progon zadarskih Srba“.

„Naime, 2. maja 1991. godine bijesna rulja je riješila da se obračuna sa Srbima i njihovom imovinom. Rulja je bila naoružana motkama i šipkama, a tokom šetnje gradom pjevala je ustaške pjesme i uzvikivala ustaške parole, čime je poslala jasnu poruku da im je uzor zloglasna NDH i zlikovac Ante Pavelić“, naveo je Linta.

On je dodao da je tokom pohoda upotrijebljena i velika količina eksploziva koji se u to vrijeme nalazio jedino u posjedu policije, koja nije ništa učinila da zaštiti Srbe i njihovu imovinu.

„Tog i sljedećeg dana uništeno je 200 srpskih kuća, vikendica, poslovnih objekata i lokala društvenih firmi iz Srbije. Sve to pokazuje da je ovaj rušilački pohod na srpsku imovinu bio dobro organizovan i ranije isplaniran. Veliki broj Srba je iz straha napustio Zadar već narednog dana“, istakao je Linta.

On kaže da je miniranje srpskih kuća i privrednih objekata nastavljeno tokom ljeta i jeseni 1991. godine, tako da su i odlasci Srba postali sve učestaliji, a oni koji su ipak odlučili da ostanu, bili su izvođeni iz kuća ili su kupljeni po ulicama i vezanih očiju odvođeni u ciglanu kraj Nina, gdje su podvrgavani mučenju.

„Mnogi su stradali samo zato što su Srbi“, naveo je Linta i dodao da su u periodu od 1991. do 1993. godine u Zadru ubijena 34 Srbina, od kojih 15 civila, a ostali su bili pripadnici JNA.

Linta je rekao da je tadašnji šef Krivičnog odjeljenja Opštinskog suda u Zadru Đuro Kresović naveo da je u užem dijelu Zadra tokom rata porušeno 470 kuća u vlasništvu Srba, prema informaciji koju mu je dao pokojni član Komisije za popis srušenih kuća Josip Klobučar.

„Prema mišljenjima stručnjaka, toliki broj srušenih kuća mogao je jedino biti rezultat osmišljene državne politike, a ne djelovanja pojedinaca i grupa“, kaže Linta.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Zaboravljena zadarska „Kristalna noć” | Jadovno 1941.

Hoće li država ikada obeštetiti Srbe čije su kuće letele u …

Linta: Četvrt vijeka od „Zadarske kristalne noći“ | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: