fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Покренут пројекат „Зажубори истином“

bijeli-potok-bl.jpg

Коначан броj жртава усташког злочина у Биjелом Потоку код Бањалуке на Васкрс 1942. године jош ниjе утврђен, и jедан од циљева данас покренутог проjекта „Зажубори истином“ jесте да се дође до истине о страдању српских цивила, доби од jедне до преко 80 година, коjе се комшиjе из сусjедног села побиле на звjерски начин хладним оружjем.

Проjекат jе покренуло Удружење породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора 1941. – 1945. за бригу о спомен комплексу „Биjели Поток“ Бања Лука.

Осим утврђивања истине о овом злочину, проjекат ће обухватити и активности коjе се односе на информисање те припрему обиљежавања 70 година од страдања и десет година од подизања спомен обиљежjа жртвама у Биjелом Потоку, у априлу 2012.

Предсjедник Удружења Бранко Милинковић рекао jе Срни да jе проjекат „Зажубори истином“ започет мотивационим излетом 60-торо ученика основних школа из Бањалуке, Челинца, Котор Вароши и Кнежева.

„Једнодневна активност, осим симболичног обjелодањивања почетка проjекта, има за циљ окупљање на jедном мjесту представника наjзаслужниjих организациjа и поjединца у раду Удружења, као и окупљање учесника у генералном проjекту `Зажубори истином`, представника Владе РС, Града Бањалука и општина Челинац, Котор Варош и Кнежево, представника удружења и организациjа коjа имаjу сличне програмске циљеве, те одређеног броjа гостиjу“, рекао jе Милинковић.

Планиран jе и час историjе и час умjетности у оквиру коjег ће бити одржана ликовна радионица.

Милинковић jе нагласио да jе циљ проjекта и истраживање и прикупљање информациjа о страдању Срба на овом подручjу, нагласивши да коначан броj жртава у Биjелом Потоку jош ниjе утврђен.

„Циљ нам jе да повежемо општине Бањалуке, Челинац, Котор Варош и Кнежево како бисмо дошли до правих података и истине“, рекао jе Милинковић.

Милинковић jе подсjетио да су у Биjелом Потоку на Васкрс 4. априла 1942. године усташе из сусjедног села Дебељаци на звjерски начин хладним оружjем побиле мjештане српске националности, доби од jедне до стариjе од 80 година.

На спомен-обиљежjу у Бjелом Потоку уписана су имена 54 жртве, доби од jедне до више од осамдесет година, побиjених маљевима, камама, сjекирама и другим хладним оружjем на наjвећи хришћански празник.

Извор: срна

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: