fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Poezija – lična karta srpskog naroda

Književnik Matija Bećković rekao je Srni da su Srbi pjesnički narod i da se u poeziji može naći duša i lična karta srpskog naroda.

Akademik Matija Bećković
Akademik Matija Bećković

„Ne znam ništa značajnije od poezije u životu srpskog naroda. Mi smo pesnički narod. Poezija je ono što smo izneli iz vekova ropstva i što nas je grejalo u ropstvu i čime smo se pridružili velikim narodima“, rekao je Bećković, povodom Svjetskog dana poezije, 21. marta.

On je naveo da su Srbi „svoje dušmane pobili u svojim pjesmama, a nisu u stvarnosti“.

„Tako, kada nas i ne vole – ne vole nas zbog pesama, a ne zbog stvarnih činova. Pesme su večne, a sve drugo prolazno“, istakao je Bećković.

Govoreći o zastupljenosti poezije u kulturnom životu Srba, Bećković je naveo da je to paradoks.

„Kada bi rekli da je u Srbiji danas više objavljenih knjiga poezije nego ikada u ukupnoj istoriji – svi bi se začudili. Zato što se tvrdi da su poezija i pesnici otpevali svoje. Ali, s druge strane, poezija će nadživeti pesnike. Izdali su je i pesnici i književni kritičari i izdavači, ali nisu ljubitelji poezije“, rekao je Bećkoivć.

On je istakao da je savremeni život stavio u stranu kulturu ne samo kod Srba, nego i u cijelom svijetu.

„To je možda jedan od glavnih razloga tragedije i okolnosti u kojoj se svet našao. Politika je sklonila kulturu da joj ne smeta kako bi lakše obavila ono što je naumila. Međutim, taj poduhvat je imao katastrofalne posledice“, kaže Bećković.

Svjetski dan poezije proslavlja se 21. marta i ustanovio ga je Unesko 1999. godine, s ciljem promovisanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta.

Svrha ovog dana je i davannje novih podsticaja i priznanja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

Prema podacima koje posjeduje Nacionalni komitet za proslavu Dana poezije, koji je od 1990. godina smješten na Floridi /SAD/, Svjetski dan poezije slavio se u drugom obliku još od 1505. godine.

Nekada se dan poezije slavio 15. oktobra. Tradicija obilježavanja oktobra kao nacionalnog i svjetskog mjeseca poezije, očuvala se još u mnogim državama.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti: Matija Bećković

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: